Zisk bánk na Slovensku stúpol o desatinu, prekročil pol miliardy eur

Bankový sektor dosiahol na Slovensku v minulom roku podľa predbežných údajov čistý zisk 552,87 mil. eur.

31.01.2014 15:23
debata (17)

V medziročnom porovnaní je to podľa údajov Národnej banky Slovenska nárast o 10,7 %. Podľa vyjadrení bánk hospodárenie v sektore výrazne ovplyvnil jeden z najvyšších bankových odvodov v Európe, čo sa snažili kompenzovať znížením nákladov a zároveň rastom obchodov. V jesennej analýze centrálna banka uviedla, že ziskovosť bánk sa zvýšila najmä vďaka pokračujúcemu rastu retailových úverov.

Kladný vplyv na rast zisku mali podľa vyjadrení Slovenskej bankovej asociácie úrokové príjmy a príjmy z obchodovania. Nepriaznivo sa na zisku odrazilo zvýšenie tvorby opravných položiek. Úverovanie vlani rástlo, čo sa priaznivo podľa asociácie premietlo aj do úrokového výnosu. Oproti roku 2012 čistý úrokový výnos stúpol o 3,1 % na 1,81 mld. eur. Druhou významnou zložkou bol čistý výnos z obchodovania. Ten vzrástol o 173 % na 30 mil. eur, avšak dôvodom tohto rastu bola podľa bankovej asociácie nízka základňa roku 2012.

Ziskovosť sektora stúpa už niekoľko mesiacov po sebe. Predtým klesala, a to od januára 2012 do konca marca 2013. V roku 2012 evidoval bankový sektor zisk 499,5 mil. eur pri medziročnom znížení o 25,3 %. Hlavným dôvodom poklesu bolo na jednej strane zavedenie osobitného a mimoriadneho bankového odvodu, na druhej strane nárast nákladov na kreditné riziko v portfóliu úverov a poskytnutých záruk. Na banky nepriaznivo vplýval podľa centrálnej banky aj pokračujúci pokles úrokových marží.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #NBS