Platnosť vlaňajšej diaľničnej nálepky sa končí

Platnosť ročnej diaľničnej nálepky na rok 2013 sa končí v piatok, posledný januárový deň. Od soboty je potrebné mať nalepenú na čelnom skle novú nálepku platnú pre rok 2014.

31.01.2014 15:30
diaľničná známka, diaľničná nálepka, diaľnica Foto:
Diaľničná nálepka na rok 2014
debata

Jej cena sa oproti minulému roku nezmenila, stále je na úrovni 50 eur. Vodič, ktorý sa rozhodne prejsť diaľnicou bez platnej nálepky, riskuje 140-eurovú pokutu. Na cestách bude začiatkom februára viac policajných hliadok, ktoré to budú kontrolovať.

Tento rok sa mapa spoplatnených úsekov diaľnic a rýchlostných ciest rozšíri o viac ako 30 kilometrov a využitie nálepky bude preto väčšie. Približne v júni pribudne do mapy levočská diaľnica D1 Jánovce – Jablonov (9 km), v novembri obchvat Žiaru nad Hronom (5,7 km) a v decembri úsek v okolí Martina od Dubnej Skaly po Turany (16,5 km). Ešte v októbri minulého roka sa k plateným úsekom zaradila 14-kilometrová rýchlostná cesta R4 Košice – Milhosť.

S distribúciou nálepiek pre rok 2014 sa začalo už vlani v decembri. Motoristi si môžu zakúpiť ročnú (50 eur), mesačnú (14 eur) a desaťdňovú (10 eur) diaľničnú nálepku na hraničných priechodoch, čerpacích staniciach, pobočkách Slovenskej pošty a ostatných vyznačených predajných miestach, ale aj cez internet. Od budúceho roka sa už nálepky nebudú lepiť na čelné okno, ale motoristi si zakúpia elektronickú známku. Virtuálna známka bude viazaná k EČV vozidla a jej cena sa nezmení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky