Po pridružení k EÚ by Ukrajina ekonomicky skolabovala, tvrdí minister

Ak by Ukrajina vlani podpísala asociačnú dohodu s EÚ, bola by teraz na hranici hospodárskeho kolapsu, tvrdí ukrajinský minister zahraničných vecí Leonid Kožara. Opozičný predák Vladimir Kličko to odmieta.

02.02.2014 09:53
Ukrajina, Kyjev, protest Foto: ,
Protestujúca žena a policajti počas demonštrácií v Kyjeve.
debata (164)

Zachránilo ju uzavretie dohody s Ruskom, povedal v sobotu na bezpečnostnej konferencii v Mníchove ukrajinský minister zahraničia Leonid Kožara. Vladimir Kličko ale vládu za odmietnutie asociačnej zmluvy opäť kritizoval. Ukrajinci podľa neho trvajú na pokračovaní cesty do únie. Odmietnutie zmluvy sa na Ukrajine stalo rozbuškou pre vlnu protivládnych protestov, ktoré trvajú už niekoľko týždňov.

„Myslím si, že ani my, ani Európska únia sme neboli pripravení pristúpiť k pridružení,“ povedal Kožara. „Keby sme zmluvu vlani podpísali, mali by sme teraz kolabujúcu ekonomiku, stále by sme rokovali o pomoci od Medzinárodného menového fondu a dúfali by sme v pomoc od Európskej únie,“ dodal.

Keď Ukrajina vlani ustúpila od podpisu asociačnej dohody, dohodla sa s Ruskom na pôžičke 15 miliárd dolárov a na zlacnení ceny zemného plynu o tretinu. „Nebolo to ľahké, ale bolo to správne riešenie,“ povedal Kožara a dodal, že v podobných situáciách vláda musí uvažovať strategicky.

Kličko ale tento postoj odmieta. Znovu kritizoval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča za to, že po dlhých prípravách pridružení k EÚ náhle zmenil názor a vydal sa opačným smerom. Ocenil tiež demonštrantov, že už dva mesiace proti Janukovyčova kroku protestujú.

„Ukrajinský ľud je odhodlaný zamieriť do Európy, a to aj napriek represívnym opatreniam,“ vyhlásil opozičný predák.

Kličko tiež kritizoval ukrajinské bezpečnostné sily za ich zásahy proti demonštrantom a pripomenul, že stále zostáva uväznených vyše 300 stúpencov opozície a 27 sa ich nezvestných.

Kožara kritizoval správanie demonštrantov. „Keď sú okupované verejné budovy, nie je to mierová demonštrácia,“ vyhlásil. Predáci opozície podľa neho musia prevziať zodpovednosť a zamedziť ďalším útokom demonštrantov proti polícii pomocou zápalných fliaš a iných improvizovaných zbraní.

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina