Stredná Európa sa musí zmeniť, ak chcú štáty zostať úspešné

Desať rokov po vstupe do Európskej únie musia Poľsko, Slovensko, Maďarsko a Česko, teda štáty Vyšehradskej skupiny (V4), začať pracovať na svojej zmene, ak chcú tieto štáty v ďalších rokoch zostať úspešné.

03.02.2014 08:09
debata (27)

Závery analýzy Stredná Európa pripravená na budúcnosť, ktorú minulý týždeň v Bruseli predstavili jej autori z krajín V4, tiež odporúčajú, aby sa tie krajiny regiónu, ktoré neplatia eurom, čo najviac podieľali na všetkých mechanizmoch eurozóny, do ktorých majú ako nečlenovia prístup. Skupina by tiež mala navrhnúť spoločného kandidáta na niektorú z významných pozícií v únii.

Slovensko, ktoré už spoločnú menu používa, ale aj Rakúsko, ako sused V4 a fakticky stredoeurópska krajina, by so svojimi partnermi mali konzultovať všetky otázky spojené s budúcnosťou eurozóny, odporúča publikácia. Diskusia o prijatí eura by sa mala v regióne odpolitizovať a sústrediť sa skôr na výhody či nevýhody jednotnej meny pre ekonomický rozvoj regiónu.

Materiál, na ktorom sa podieľali experti z krajín Vyšehradskej skupiny, vrátane diplomatov z týchto krajín, pripomína, že veľkým problémom Poľska, Česka, Slovenska či Maďarska bude v nasledujúcich rokoch starnutie populácie.

Ubudne pracovná sila a zároveň sa výrazne zvýši záťaž sociálnych systémov a teda aj verejných financií. Na knihe experti pracovali z popudu slovenského inštitútu stredoeurópskych politík CEPI a poľského ústavu demosEuropa.

Región a jeho politické vedenie by sa namiesto poskytovania lacnej pracovnej sily mali v najbližších rokoch zamerať skôr na ekonomický model podporujúci inovácie; pomôcť by takému prístupu vraj mohla napríklad posilnená spolupráca s Rakúskom či krajinami na severe Európy. Nutnosťou pre Česko, Slovensko a Maďarsko bude tiež nájsť riešenie zložitej situácie rómskej menšiny a jej prístupu k vzdelaniu a na pracovný trh.

Autori zdôrazňujú aj potrebu modernizácie vysokého školstva, výrazného zlepšenia dopravnej infraštruktúry či nutnosť ukončiť roztrieštenosť kapitálového trhu v regióne.

Región a vlády V4 by sa podľa publikácie mali zaoberať predovšetkým lepším prepojením energetických či dopravných sietí a trhu. Pomôcť by to malo tako posilneniu obchodu, ako aj k získaniu väčšej energetickej bezpečnosti.

Vo vnútri EÚ ako takej by V4, ktorá už teraz je známym a uznávaným formátom, mala zlepšiť schopnosti presadzovať svoje záujmy a vplyv na formovanie európskej agendy. Materiál pripomína, že spolupráca skupiny už teraz funguje dobre v obrannej oblasti. Vyšehradská skupina by sa vraj mala snažiť o posilnenie zodpovednosti Európskej komisie aj Európskeho parlamentu a mala by mať napríklad čo najskôr spoločne ponúknuť jedného kandidáta pre niektorú z najvyšších únijných pozícií.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Maďarsko #Česko #Slovensko #V4 #Stredna Európa