Ratingovky strácajú dôveryhodnosť, ale trhy im stále veria

Sú ratingové agentúry dôveryhodné, alebo je ich objektívnosť preceňovaná?

05.02.2014 08:00
debata (1)

Ratingové agentúry pravidelne zverejňujú, v akom stave sa nachádza tzv. finančné zdravie štátov aj firiem. Ak vydá ratingovka zlé hodnotenie štátu, zaplatí na finančných trhoch vyššie úroky za úvery, ktoré potrebuje na splatenie svojich dlhov. Od vypuknutia krízy však dôveryhodnosť týchto ratingových agentúr klesá. Narušenie dôvery spôsobilo, že drvivá väčšina investorov sa pozerá na závery ratingoviek veľmi opatrne a podrobuje ich ešte aj svojej vlastnej analýze.

Najnovšie ich hodnotenia spochybňuje aj štúdia nemeckých ekonómov z Heidelberskej a Göttingenskej univerzity. Tí skúmali štyri z deviatich ratingových agentúr, ktoré momentálne vo svete pôsobia. Vyšlo im, že nimi skúmané ratingovky udeľujú domovským krajinám podstatne lepšie úverové hodnotenie ako cudzím krajinám.

Andreas Fuschs a Kai Gehring v žurnále Social Science Research Network upozornili na prípad, keď sa americká vláda dvakrát po sebe ocitla na hranici platobnej neschopnosti, ale dve agentúry sídliace v USA ponechali krajine špičkové hodnotenie AAA. Agentúry sa proti podobným obvineniam v minulosti už viackrát ohradili s tým, že vydávajú svoje názory, a nie odporúčania. „Silné ekonomiky môžu mať na ich hodnotenie čiastočný vplyv, ale že by dochádzalo k extrému, to možné nie je,“ povedal Michal Valentík, hlavný investičný stratég Generali PPF Invest.

Podľa ekonómov dochádza ku konfliktu záujmov ratingových agentúr najmä v prípade firiem. „Klienti, ktorí ich platia, očakávajú, že získajú lepší rating ako inde. Ratingová agentúra má tak sklon zlepšovať rating svojim klientom – väčšinou domácim firmám,“ hovorí analytik Trim Broker Ronald Ižip. Zároveň však dodáva, že momentálne neexistuje lepší či objektívnejší spôsob, ako hodnotiť hodnovernosť firiem a ich produktov.

V súčasnosti majú 90-percentný podiel na trhu len tri ratingové agentúry, a to Moody's, Standard & Poor's a Fitch. Z nich dve, Moody's a Standard & Poor's, sídlia v Spojených štátoch a majú americké vlastníctvo. Fitch Ratings má centrá v New Yorku a Londýne a väčšinu v nej vlastní francúzska spoločnosť.

Ratingovky od vypuknutia krízy čelili mnohým obvineniam, ktoré končili na súdoch. Nemecký súd vlani povolil investorom žalovať ratingovú agentúru Standard & Poor's za to, že nezachytila nastupujúce problémy americkej investičnej banky Lehman Brothers. Agentúra ešte krátko pre kolapsom banky v septembri 2008 priznávala ústavu vysoký rating, ktorý nijako nenaznačoval jeho blížiaci sa pád. Agentúry na súdoch tvrdili, že ratingy predstavujú ich názor, ktorý je chránený prvým dodatkom americkej ústavy o slobode slova.

Niektorí európski politici vyhlásili, že hodnotenia ratingoviek neberú príliš záväzne. Brusel vlani dokonca navrhol vytvorenie konkurenčnej európskej ratingovej agentúry. Správa skúmajúca túto možnosť bude na stole až v roku 2016. „Nebude to pre eurozónu šťastným riešením. Bola by totiž financovaná z úniových prostriedkov, a preto by nebola nezávislou inštitúciou. Mohlo by sa stať, že dôležité informácie, týkajúce sa finančného zdravia jednotlivých štátov, by boli upravované podľa predstáv politikov,“ tvrdí Valentík.

Slovensko nateraz hodnotenia ratingových agentúr nespochybňuje. Len nedávno dve z nich krajine potvrdili stabilný investičný rating. Slovenskej ekonomike nateraz verí medzinárodná ratingová agentúra Moody's a Standard & Poor's, pričom zlepšila výhľad z negatívneho na stabilný. Pozitívom slovenskej ekonomiky je stabilný bankový sektor. Na druhej strane je však problémom pretrvávajúca vysoká nezamestnanosť, najmä mladých ľudí. „Zmena výhľadu by mala naznačovať, že nám nehrozí bezprostredne pokles ratingu. Predzásobenie sa hotovosťou je jedným z nástrojov, ktorý sa snažilo využiť viacero krajín, ako aj my, aby boli v prípade poklesu dôvery na finančných trhoch pripravené na paniku. Toto je tiež nástroj, ktorý prispieva k lepšej stabilite z pohľadu investora, aj keď samozrejme niečo stojí,“ konštatuje analytik ČSOB Marek Gábriš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Standard & Poor's #Moody's