Počet prenocovaní na Slovensku vlani vzrástol o 5,5 %

Počet prenocovaní v hoteloch a iných ubytovacích zariadeniach na Slovensku v minulom roku vzrástol o 5,5 %.

07.02.2014 11:51
debata (1)

Vyplýva to zo správy štatistického úradu Európskej únie Eurostat, o ktorej informoval hlavný stratég Sberbank Slovensko Martin Barto. Podľa neho na tomto raste boli rovnomerne zastúpení domáci i zahraniční návštevníci.

Najvyšší rast prenocovaní zaznamenalo Grécko, a to až o 11,7 %, pričom počet prenocovaní zahraničných návštevníkov stúpol o 13,2 %. Prekvapením v zverejnenej štatistike je podľa Barta fakt, že v Grécku napriek kríze vzrástol počet domácich turistov o 6,7 %, čo je najvyšší rast v EÚ. „Pravdepodobne časť nezamestnaných, ktorí mali nejaké úspory, sa rozhodla tráviť čas aj mimo domova,“ konštatoval s tým, že aj na Slovensku rástol počet prenocovaní domácich turistov. „Tento trend možno pripísať slabo rastúcej ekonomike a poklesu reálnych miezd, ktoré nútili dovolenkárov zvažovať náklady a uprednostňovať o niečo lacnejšie domáce strediská,“ vysvetlil Barto.

Intenzita cestovného ruchu, ktorá sa meria ako podiel prenocovaní v danom regióne k celkovému počtu obyvateľov, je na Slovensku v porovnaní s inými členskými štátmi EÚ nízka. Kým priemer EÚ v minulom roku bol 2,32 prenocovaní zahraničného návštevníka a 2,83 prenocovaní domáceho turistu na jedného obyvateľa, na Slovensku to bolo iba 0,8 zahraničných a 1,31 domácich turistov.

Podľa detailných údajov o počte prenocovaní pre jednotlivé krajiny, ktoré sú dostupné za rok 2012, šampiónmi cestovného ruchu sú Cyprus, Malta a Chorvátsko. V týchto oblastiach pripadá na jedného obyvateľa 13 až 18 prenocovaní zahraničných turistov ročne. Mimo stredomorských štátov vedie Rakúsko, kde pripadá viac než 9 prenocovaní nerezidentov na jedného obyvateľa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #turizmus