Maďarsko nepochodilo na súde EÚ, aj Slovensko má Tokaj

Zápis slovenského názvu vína "Vinohradnícka oblasť Tokaj" (Vinárska oblasť Tokaj) do elektronického registra chránených označení pôvodu nepredstavuje podľa Súdneho dvora EÚ napadnuteľný akt a nemôže byť spochybnený pred súdmi v Európskej únii. Súdny dvor EÚ to v o štvrtok uviedol v tlačovej správe.

13.02.2014 12:32
debata (26)

Tokajská vinárska oblasť sa nachádza na Slovensku aj v Maďarsku. Obe krajiny sa o právo na značku Tokaj sporia už dlhší čas. Okrem toho sa nedokázali dohodnúť ani na rozlohe vinohradníckej oblasti na Slovensku.

Značku Tokaj si v oficiálnom úniovom registri v minulosti zaregistrovalo Maďarsko. Slovensku sa podarilo presadiť práve označenie Vinohradnícka oblasť Tokaj.

Komisia na slovenskú žiadosť zapísala toto označenie na zoznam akostných vín v určených regiónoch v rokoch 2006 a 2007. V roku 2009, predtým, ako začal platiť nový elektronický register chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vín označovaný ako E – Bacchus, bol zverejnený nový zoznam akostných vín.

V ňom bolo chránené označenie pôvodu zverejnené na predchádzajúcich zoznamoch na žiadosť Slovenska zmenené na „Tokajská/Tokaj­ské/Tokajský vinohradnícka oblasť“. Neskôr Slovensko požiadalo o zrušenie tejto zmeny a návrat k pôvodnému označeniu.

Maďarsko to napadlo a domáhalo sa žalobou voči Európskej komisii na súdnom tribunáli EÚ zrušenie zápisu v databáze. Tribunál v decembri 2012 žalobu zamietol ako neprípustnú, Budapešť podala odvolanie, o ktorom bolo rozhodnuté teraz.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Tokaj #vinohradnícka oblasť #značka