Kažimír: Podvodníci s DPH sa presúvajú do Česka

Časť podvodníkov na dani z pridanej hodnoty sa presúva do Českej republiky. Vo štvrtok o tom informoval minister financií Peter Kažimír. Podľa neho je to výsledkom systematických opatrení.

13.02.2014 18:55
debata (42)

„Môžem potvrdiť, že niektoré firmy sa sťahujú, pretože sú na Slovensku vyšetrované kvôli daňovým únikom, alebo skončili svoj biznis model, lebo bola zavedená reverse charge, teda obrátená daň pri obchodovaní napríklad s poľnohospodár­skymi produktmi,“ informoval Kažimír.

Médiá podľa Kažimíra často dávajú priestor na vyjadrenie subjektom, ktoré sa sťažujú na kvalitu podnikateľského prostredia. Pritom aj za najšľachetnejšími slovami sa skrývajú nekalé úmysly. Minister zároveň informoval, že rezort financií má výsledky, o ktorých bude v najbližších dňoch informovať.

„Budeme prezentovať novú daňovú prognózu. Čísla, ktoré uvidíte, potvrdia to, že to malo zmysel, pretože príjmy štátu sa dvíhajú,“ uviedol šéf rezortu financií. Za dôležitý faktor v boji proti daňovým únikom pritom označil nadrezortnú spoluprácu.

Pri štvrtkovej návšteve Slovenska vyjadril záujem o zavedenie bločkovej lotérie v Česku na tlačovej konferencii aj predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Súčasťou programu novej koalície v Česku je podľa neho aj zavedenie evidencie tržieb, čo predstavuje novú generáciu registračných pokladníc.

„Veľmi radi by sme ju doplnili taktiež bločkovou lotériou, ktorá formou hry vťahuje spotrebiteľov do v zásade laickej pomoci štátu pri kontrole účteniek a do boja proti daňovým únikom,“ povedal Sobotka.

Český premiér dodal, že čísla a informácie, ktoré mal možnosť na Ministerstve financií SR vidieť, ho utvrdili v tom, že česká vláda v tomto smere bude postupovať. „Veľmi rád využívam aj tú podanú pomocnú ruku slovenského ministerstva financií, aby sme naďalej konzultovali všetky prijímané opatrenia, pretože daňové úniky nepoznajú hranice, nerešpektujú hranice,“ zdôraznil Sobotka. Spolupráca medzi českou a slovenskou daňovou správou je tak podľa neho jednoznačne potrebná.

Český premiér ocenil aj zavedenie systému kontrolných výkazov. „Opäť, v prípade kontrolných výkazov, ktoré sa týkajú dane z pridanej hodnoty, je to vec ktorou by sa česká daňová správa mohla veľmi dobre inšpirovať,“ podotkol Sobotka. V Česku podľa neho stratili v boji proti daňovým únikom veľa času, a to napríklad aj tým, že pred pár rokmi bola v ČR zrušená finančná polícia. „Mal som tiež možnosť získať informácie o fungovaní tímu kobra, ktorý sa osvedčil. My takúto kobru budeme potrebovať aj v Česku,“ poznamenal Sobotka a ocenil intenzívnu spoluprácu medzi ministerstvom vnútra a ministerstvom financií v snahe vytvoriť podobný tím.

Šéf slovenského rezortu financií Kažimír taktiež skonštatoval, že od českej strany sa môžeme veľa naučiť v oblasti colníctva, konkrétne v rámci proklientskej orientácie. Dôvodom je fakt, že colné správy v Európe medzi sebou súťažia, pretože chcú, aby sa preclievanie tovaru konalo v tej-ktorej krajine. Chcú tak, aby v nej zostali prostriedky z preclievania tovaru, uzavrel Kažimír.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Peter Kažimír