Dopravcovia z ČESMAD-u chcú za zvýšenie mýta kompenzáciu

Zmeny v mýtnom systéme zavedené od začiatku tohto roka priniesli podstatne väčšie zvýšenie mýta, než deklarovalo ministerstvo dopravy, a pre regionálnych dopravcov môžu byť likvidačné. Konštatuje to združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia vo vyhlásení, ktoré vo štvrtok prijali účastníci spoločného zasadnutia všetkých troch jeho regionálnych výborov.

14.02.2014 05:30
debata

Pre narastajúcu nespokojnosť dopravcov žiadajú urýchlené riešenie tejto situácie, a to najmä dôsledným monitorovaním výberu mýta za prvé mesiace, zverejnením výsledku výberu mýta a návrhu opatrení na kompenzáciu nárastu mýta pre slovenských dopravcov.

Prezídiu ČESMAD-u, ktoré má mimoriadne zasadnúť v pondelok, dali účastníci štvrtkového stretnutia vo Zvolene mandát na rokovanie s ministerstvom dopravy v tejto veci.

Ako pre agentúru SITA po spoločnom zasadnutí výborov uviedol generálny tajomník ČESMAD-u Pavol Reich, najhoršie dopady má spoplatnenie 980 kilometrov ciest v intravilánoch miest a obcí, ktoré predtým spoplatnené neboli. "Hlavne vnútroštátni dopravcovia zistili, že sa im zvyšuje mýto od 40 až do 70 %, podľa dĺžky ciest, ktoré absolvujú. Ide hlavne o slovenských dopravcov, ktorí rozvážajú tovar. Toto by sme chceli, aby bolo vykompenzované,“ uviedol Reich.

Ako Reich pripomenul, ČESMAD Slovakia reprezentuje približne 900 dopravných spoločností so 100 tisíc zamestnancami v doprave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mýto #kamióny #Česmad