Moody's zlepšila Taliansku výhľad ratingu z negatívneho na stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zvýšila výhľad ratingu Talianska z negatívneho na stabilný. Ide o prvý signál prípadnej zmeny postoja voči tejto zadlženej krajine, ktorá sa postupne dostáva z najdlhšej recesie za posledných 60 rokov. Hlavný rating agentúra ponechala na stupni Baa2.

15.02.2014 07:52
debata

Moody's k zmene výhľadu siahla v období, keď sa chystá prevziať vládu predseda Demokratickej strany (PD) Matteo Renzi. Krok ratingovej agentúry odráža relatívnu stabilitu vládnych financií, ale práve od Renziho sa očakáva, že ak dostane príležitosť, zabezpečí tak potrebné štrukturálne reformy.

Agentúra už v decembri zvýšila výhľad ratingu Španielska, ktoré rovnako ako Taliansko tvrdo zasiahla dlhová kríza. Španieli teraz majú u Moody's tiež stabilný výhľad, čo odráža zmenu štruktúry ekonomiky.

Taliansko má tretiu najväčšiu ekonomiku v eurozóne a Moody's jej zlepšila výhľad ratingu okrem iného aj preto, že sa doterajším vládam podarilo výrazne znížiť celkové náklady. Znížilo sa tiež riziko, že krajina bude nútená použiť vlastné zdroje na rekapitalizáci­u bánk.

Verejný dlh Talianska sa teraz pohybuje okolo dvoch biliónov eur, čo zodpovedá viac než 130 percentám jej hrubého domáceho produktu. Pravidlá EÚ pritom dovoľujú maximálne 60 percent. Miera nezamestnanosti dosahuje 12,7 percenta a je najvyššia od 70. rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating #Moody's