Distribúcia plynu má časom zlacnieť

Cena za distribúciu plynu po Slovensku sa má v nasledujúcich rokoch znížiť. Pološtátna spoločnosť SPP - distribúcia si totiž do nákladov, ktoré slúžia pri výpočte poplatkov vyberaných od ľudí a firiem, nebude môcť započítavať aj náklady na nevyužívané plynovody.

18.02.2014 20:00 , aktualizované: 19.02.2014 08:00
Plyn, energie, vykurovanie, bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Tvrdí to hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Miroslav Lupták.

„V budúcom regulačnom období úrad už bude náklady na nevyužívané potrubia považovať za neoprávnené, pretože koncom aktuálneho regulačného obdobia bude prehodnotená hodnota regulovanej bázy aktív slúžiacich výhradne na regulovanú činnosť, čo je aj distribúcia plynu,“ zdôvodňuje Lupták. Aktuálne regulačné obdobie trvá do roku 2016.

V súčasnosti podľa prepočtov Pravdy napríklad štvorčlenná slovenská rodina v klasickom nezateplenom dome, ktorá spotrebúva na varenie, ohrev vody i kúrenie ročne asi 3-tisíc kubíkov, platí za distribúciu plynu zhruba o pätinu vyššie platby ako v Česku. Hovorkyňa SPP – distribúcia Ivana Zelizňáková to zdôvodňuje tým, že na Slovensku sa do distribúcie plynu započítavajú aj náklady na prepravu vo vysokotlakových potrubiach. "Prevádzkovateľ distribučnej siete na Slovensku prevádzkuje aj sústavu vysokotlakových plynovodov, zabezpečuje národný dispečing a vyvažovanie siete. Tieto činnosti českí distribútori plynu nerobia, preto nefigurujú v ich nákladoch na distribúciu plynu,“ podčiarkuje Zelizňáková.

Na druhej strane však celkový účet za plyn od dominantných dodávateľov je pri rovnakej spotrebe v Česku zhruba o osminu vyšší ako na Slovensku. Šéf skupiny Bohemia Energy pôsobiacej na Slovensku i v Českej republike Jiří Písařík tvrdí, že vďaka vyšším cenám od tradičných dodávateľov je v Česku oveľa vyvinutejšia liberalizácia trhu s energiami.

„Alternatívni predajcovia tak majú oveľa väčší priestor na manévrovanie, pretože český Energetický regulačný úrad už nestanovuje maximálne ceny plynu alebo elektriny,“ zdôvodňuje Písařík. Služby nových predajcov elektriny či plynu však využíva zhruba pätina Čechov, pre zvyšok obyvateľov po zrušení regulácie poplatky za elektrinu či plyn stúpli.

Napriek menej rozvinutému trhu možno prechodom k alternatívnym dodávateľom ušetriť zaujímavé sumy na energiách aj na Slovensku. Ponúkajú totiž v niektorých prípadoch aj 18-percentné zľavy. Napríklad spoločnosť ZSE Energia, ktorá sa ešte pred pár rokmi venovala iba predaju elektriny, už dodala milión megawatthodín plynu. „Vystačilo by to na nafúknutie 9 500 vzdušných balónov, ktoré by prepravili až 152 000 ľudí,“ spresňuje hovorca firmy Peter Kimijan.

Naopak, dominantný dodávateľ plynu podľa hovorcu Petra Bednára už predáva elektrinu 50-tisíc domácnostiam. Sčasti tak vykrýva klesajúci vplyv na trhu, kde má SPP približne 64-percentný podiel.

„SPP k 1. januáru 2014 mal v segmente Domácnosti zazmluvnených celkovo takmer 1,24 milióna odberných miest na dodávku plynu alebo elektriny,“ vraví Bednár.

Druhým najväčším alternatívnym dodávateľom plynu je spoločnosť RWE Gas Slovensko. Svoju ponuku majú pre zákazníkov pripravenú napríklad aj spoločnosti ČEZ Slovensko, Magna E.¤A., či Slovakia Energy, ktorá pred rokom prebrala všetkých klientov Energetického centra.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP