Štát chce k nám prilákať Amazon

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský by chcel motivovať gigantický americký zásielkový obchod Amazon.com, aby prišiel na Slovensko.

21.02.2014 12:00
Amazon Foto: ,
Sklad Amazonu v americkom Phoenixe
debata (21)

Ak by sa to podarilo, firma by vo svojom veľkosklade zamestnala stovky ľudí. „Podnikli sme prvé kroky na iniciovanie rozhovorov s týmto investorom. Teraz je dôležité, aby sa predstavy investora a možnosti štátu čo najviac priblížili,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič a dodal, že možnou témou rokovaní môžu byť pozemky a lokalita, prípadne možnosť poskytnutia investičnej pomoci zo strany štátu. Špekuluje sa o tom, že sklady Amazonu by mohli stáť na Záhorí.

Veľkosklad mal pôvodne vzniknúť neďaleko Brna. Ak by tam však naozaj vznikol, neďalekými mestskými časťami by sa začali valiť tisíce ťažkých vozidiel. Pozemky pod potenciálnym diaľničným zjazdom totiž ešte stále nie sú vykúpené. Ďalším dôvodom pochybností sú nezhody tamojšieho developera CTP Invest s časťou brnianskej samosprávy.

Na Slovensku by investícia mala zrejme hladší priebeh. Platí totiž zákon o mimoriadnych investíciách, ktorý umožňuje vláde obísť prípadné pokusy samosprávy o blokovanie podobných stavieb. Zákon už vláda využila pri odsúhlasení projektu Metropolis neďaleko Jaroviec. Jeho súčasťou malo byť pôvodne megakasíno, čo sa stretlo s veľkým odporom obyvateľov neďalekých mestských častí. Investor však svoje plány okresal a megakasíno v projekte Metropolis už nefiguruje.

Developer sa však nevzdáva a stále chce, aby Amazon k Brnu prišiel. „V zmluve by bola požiadavka mesta, aby sme sa podieľali na stavbe diaľničného zjazdu i naša požiadavka, aby sme mohli stavať čo najskôr,“ vyhlásil pre agentúru ČTK regionálny riaditeľ CTP Tomáš Budař.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Malatinský #Amazon