Moody's zvýšila rating Španielska

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service v piatok zvýšila rating Španielska zo známky Baa3 na Baa2 s pozitívnym výhľadom. Agentúra tiež zvýšila rating krátkodobých záväzkov krajiny zo stupňa Prime - 2 na stupeň Prime - 1.

22.02.2014 08:25
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Kľúčovými dôvodmi zvýšenia úverového hodnotenia sú podľa Moody's smerovanie španielskej ekonomiky k udržateľnejšiemu modelu rastu, pokrok pri zavádzaní štrukturálnych reforiem, predovšetkým potom na trhu práce a v dôchodkovom systéme, ako aj zmeny v organizácii španielskeho bankového systému.

Španielska ekonomika od kolapsu realitného sektora v roku 2008 klesla o zhruba 7,5 percenta. V treťom štvrťroku minulého roka sa síce ekonomika dostala z viac než dvojročnej recesie, oživenie však ťahá vývoz a očakáva sa, že rast bude naďalej iba slabý – pre vysokú nezamestnanosť. Európska únia očakáva, že miera nezamestnanosti v krajine zostane do roku 2015 nad 25 percentami.

Španielsko má tiež jeden z najväčších rozpočtových deficitov v eurozóne a muselo požiadať svojich partnerov o pomoc pri záchrane bánk, upozornila agentúra Reuters.

Napriek dobrému hodnotenie od agentúry Moody's sa ratingové známky Španielska od ďalších dvoch veľkých agentúr nachádzajú len jeden alebo dva stupne od špekulatívneho pásma. Tam veľa inštitucionálnych investorov pre vysoké riziko už nesmie investovať.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splatenia úveru. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov štátu alebo subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a tým je aj pravdepodobné, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Španielsko #eurozóna #Moody's