Teplá zima šetrí milióny. Mestá ich použijú inde

Mestá si túto zimu môžu vydýchnuť, pretože eurá vyčlenené v rozpočtoch na údržbu ciest sa míňajú veľmi pomalým tempom.

24.02.2014 11:00
debata (1)

Kým vlani vládla vo viacerých regiónoch tuhá zima a mestá minuli na odhŕňanie snehu omnoho viac ako mali, túto sezónu by mali ušetriť. Krajské mestá, ktoré Pravda oslovila, zatiaľ dohromady minuli na výjazdy sypačov o viac ako 3 milióny eur menej ako počas minuloročnej zimy. Priznávajú, že z ušetrených peňazí postavia parkovacie miesta, opravia cesty a chodníky.

"V rozpočte na rok 2014 máme schválených 500-tisíc eur na zimnú údržbu ciest a chodníkov, dosiaľ bolo z tejto sumy vyčerpaných 263 194 eur za výkony v mesiacoch december 2013 a január 2014. V roku 2013 bol rozpočet na tejto rozpočtovej položke schválený vo výške 660-tisíc eur, ale výkony predstavovali až 986 372 eur aj v dôsledku nepriaznivých a kalamitných situácií,“ opisuje Veronika Kmetóny Gazdová, hovorkyňa mesta Prešov. Pre Prešov bola náročná aj zima v roku 2012, vyšla ich na 700-tisíc eur.

V Žiline sa s extrémne zasneženými cestami takisto trápiť nemuseli a za mesiac december 2013 boli náklady na údržbu 114-tisíc eur a za január 2014 to bolo vyše 80-tisíc eur. "Náklady za minulú zimu boli 830-tisíc eur. Ušetrené finančné prostriedky plánujeme využiť na výstavbu parkovacích miest,“ tvrdí Pavol Čorba, hovorca Žiliny. "To je skvelá správa, pretože veľký problém máme predovšetkým s parkovaním na sídliskách. Tam sa už nie je skutočne kam zmestiť. Parkuje sa na trávnikoch,“ hovorí Žilinčanka Mária Chovanová.

Hoci je zima tento rok miernejšia, správcovia ciest sú povinní nepretržite zabezpečovať zjazdnosť komunikácií a schodnosť chodníkov, a to podľa Martiny Kanisovej, hovorkyne Banskej Bystrice, aj v prípade namŕzania vozoviek a chodníkov, čo sa deje aj v období, keď nesneží, komunikácie sú vlhké a nočné či denné teploty vzduchu sa pohybujú v mínusových hodnotách alebo okolo nuly. "Na zimnú údržbu miestnych komunikácií od novembra 2012 do januára 2013 sme vynaložili 670 970 eur a na zimnú údržbu za to isté obdobie v rokoch 2013 až 2014 to bolo 323¤767 eur. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím teda došlo k úspore 347-tisíc eur,“ poznamenala Kanisová.

Mestá porovnávajú tohtoročnú zimu s tou, ktorá panovala v roku 2011. Vtedy takisto ušetrili nemalé peniaze v rozpočtoch. "Vtedy v januári bolo vynaložených na zimnú údržbu 48-tisíc eur. V januári 2014 to bolo 33-tisíc eur,“ vraví Erika Ságová, hovorkyňa Trenčína. V Trenčíne sa celkovo aj so zarátaním decembrových výjazdov minulo zatiaľ niečo cez 68-tisíc eur. Minulá zimná sezóna ich však stála takmer 267-tisíc eur. Ušetrilo sa teda zatiaľ skoro 200-tisíc eur. "Finančné prostriedky budú použité na stavebnú údržbu miestnych komunikácií, opravy ciest a chodníkov,“ doplnila Ságová.

V Nitre snežilo tento rok zatiaľ iba raz a odrazilo sa to aj na účtoch za výjazdy sypačov. Snehová pokrývka bola len vo vrstve jedného centimetra. "Na zimnú údržbu, aj so zarátaním prostriedkov z konca minulého roku, išlo 105-tisíc eur. V tejto sume sú zahrnuté aj platy zamestnancov a materiál, ktorý bol použitý dosiaľ minimálne. Oproti minulému roku je to ušetrenie okolo 40-tisíc eur,“ hovorí Andrej Jančovič z Mestského úradu v Nitre. Tvrdí, že zamestnanci, ktorí mali pracovať na zimnej údržbe, sú zatiaľ využití napríklad na odstraňovanie čiernych skládok. "Je pravdepodobné, že ušetrené prostriedky budú použité napríklad na údržbu zelene,“ dodal.

Opravovať cesty budú aj v Košiciach, pretože z vyčleneného 1,5 milióna eur minuli len 400-tisíc eur. Vlani išlo za rovnaké obdobie na výkony zimnej údržby viac ako 800-tisíc eur. V Trnave, podľa hovorkyne Jany Gmitterovej, je situácia podobná rokom 2010 a 2011. Vlani v decembri zaplatilo mesto za výjazdy techniky necelých 30-tisíc eur a tohtoročný január ich vyšiel na menej, na 23-tisíc eur. "V porovnaní s decembrom 2012, vtedy sa minulo 42 750 eur a v januári 2013 to bolo 126 800 eur,“ načrtla Gmitterová. Celkovo tak mesto zatiaľ na zime ušetrilo takmer 120-tisíc eur.

Hlavné mesto sa muselo vlani popasovať s následkami mimoriadne tuhej zimy, po ktorej zostali deravé, popraskané cesty. Opraviť sa malo 44 800 štvorcových metrov výtlkov a účet za plátanie dier sa vyšplhal na 3,75 milióna eur. Už teraz je však jasné, že tohtoročná zima Bratislave až také vrásky na čele nespraví. "Pravdepodobne ušetríme, zatiaľ však nevieme odhadnúť presnú sumu, pretože niektoré fakturované výkony sa preverujú. Mesto malo do dnešného dňa spolu 7 celomestských výjazdov a 96 lokálnych zásahov v rámci rajónov,“ dodal Stanislav Ščepán, hovorca hlavného mesta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mesto #obec #zima