Drahé energie vyháňajú BASF mimo Európy

Nemecký chemický koncern bude v nasledujúcich rokoch väčšinu svojich kapitálových investícií prvýkrát smerovať mimo Európy.

26.02.2014 21:46
debata

Najväčší svetový chemický výrobca podľa tržieb tým reaguje na vysoké energetické náklady v Európe v porovnaní so zvyškom sveta a na dlhodobo slabý európsky trh. Britskému denníku Financial Times to povedal šéf skupiny Kurt Bock.

BASF v najbližších piatich rokoch plánuje kapitálové investície 20,2 miliardy eur, z toho do Európy má ísť 49 percent. Za posledné päťročné obdobie do roku 2013 investovala spoločnosť v Európe dve tretiny svojho rozpočtu na kapitálové investície, vrátane akvizícií.

Európski chemickí výrobcovia sú pre vysoké náklady silne znevýhodnení v súťaži s americkými. Chemický priemysel v USA zažíva v posledných rokoch renesanciu vďaka prudkému zlacneniu zemného plynu, čo je dôsledok rozvoja ťažby z bridlicových hornín. Plyn je okrem energetickej suroviny aj jednou z hlavných surovín pre chemickú výrobu.

V Číne zasa majú chemickí výrobcovia výhodu v lacnom uhlí. Trh chemickej produkcie v Európe medzitým pre dlhú ekonomickú recesiu upadol do stagnácie.

„Európa má najdrahšiu energiu a nie je pripravená využívať energetické suroviny, ktoré má, vrátane bridlicového plynu. Máme aj relatívne vysoké mzdové náklady a trh tu stagnuje,“ povedal Bock denníku.

Bock patrí k významným kritikom európskej klimatickej a energetickej politiky. Európske opatrenia na podporu obnoviteľných zdrojov označuje za neefektívne mrhanie zdrojmi, ktoré zvyšujú náklady pre priemysel a vedie k stratám pracovných príležitostí.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Basf