Nemecko by malo zrušiť podporu zelenej energie, radia experti

Nemecká vláda by mala namiesto plánovanej reformy podpory obnoviteľných zdrojov energie celý tento systém zrušiť. Odporučila to v stredu expertná komisia pre vývoj a inovácie, ktorú menuje Spolkový snem.

27.02.2014 07:01
debata

Podľa komisie je celý nemecký systém podpory zelenej energie od základov nesprávny. Zákon, ktorý garantuje producentom energie z obnoviteľných zdrojov výkupné ceny vysoko nad trhovými cenami, nie je podľa expertov z hľadiska nákladov efektívnym nástrojom znižovania emisií skleníkových plynov. Navyše ani žiadnym merateľným spôsobom nepodporuje inovácie.

„Vzhľadom k obom týmto zisteniam neexistuje žiadny dôvod, aby zákon o obnoviteľných zdrojoch energie zostával v platnosti,“ oznámila komisia.

Nemecký minister hospodárstva a energetiky Sigmar Gabriel teraz dokončuje zmeny zákona o obnoviteľných zdrojoch a svoj návrh má predložiť vláde v apríli. Gabriel plánuje znížiť dotácie až o tretinu a chce obmedziť výnimky a zľavy pre priemyselné firmy z platenia zelenej prirážky, vrátane tých firiem, ktoré si energiu vyrábajú samy.

Nemecká podpora zelenej energie podľa expertov zaťažila odvetvie len vlani dodatočnými 22 miliardami eur, konštatovali experti. Podľa nich sa pritom vplyv zelenej energie na ochranu klímy veľmi preceňuje. „Zákon o obnoviteľných zdrojoch nezabezpečuje žiadnu dodatočnú ochranu klímy, len ju výrazne zdražuje,“ uviedla komisia.

Zvlášť silným argumentom proti zákonu je podľa expertov jeho nulový až záporný vplyv na technologické inovácie. Garantované ceny nemotivujú firmy k výskumu a vývoju, ale k čo najväčšiemu využitiu zastaraných „zelených“ technológií, ktorých náklady vďaka lacnému dovozu z Číny prudko klesli. To podľa komisie môže dokonca vytvárať bariéry proti nástupu nových efektívnejších technológií.

Hovorkyňa ministerstva hospodárstva závery expertov podľa agentúry Reuters odmietla a ubezpečila, že zákon „je a zostáva základným nástrojom nemeckej klimatickej a energetickej politiky“. Správu komisie spochybnila aj lobby odvetvia obnoviteľných zdrojov.

Nemecký priemysel, ktorý ako motor najväčšej európskej ekonomiky má v krajine veľké slovo, využil správu k ďalšiemu tlaku na čo najväčšie obmedzenie pomoci zelenej energii, ktorej náklady ohrozujú jeho konkurencieschop­nosť.

„Podpora obnoviteľnej energie musí motivovať firmy k posilňovaniu konkurencieschop­nosti a k inovácii,“ uviedol riaditeľ priemyselného zväzu BDI Markus Kerber. BDI odhaduje, že vládne plány zvýšiť firmám náklady na zelenú energiu ohrozí v krajine asi 900 000 pracov­ných miest.

Nemecko sa v rámci projektu transformácie energetiky rozhodlo vzdať jadrových elektrární a obmedziť výrobu elektriny z uhlia v prospech prudkého rozvoja obnoviteľných zdrojov. To ale výrazne zvýšilo konečne ceny elektrickej energie pre spotrebiteľov.

Podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe elektriny v Nemecku vlani dosiahol rekordných 23,4 percenta oproti siedmim percentám v roku 2000, rekordná bola ale aj celková výška pomoci. Väčšinu záťaže podpory obnoviteľných zdrojov nesú domácnosti a malé podniky.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Nemecko #emisie #ekológia