Premiér rokoval so šéfom U.S. Steel, odmieta plány únie pri emisiách

Problematika skleníkových plynov, energetická cenová politika a problematika konkurencieschopnosti európskeho priemyslu boli predmetom sobotňajšieho rokovania predsedu vlády Roberta Fica a ministra životného prostredia s prezidentom spoločnosti U.S. Steel Košice George Babcokom.

01.03.2014 19:16
debata (26)

Ako uviedol Fico, o týchto otázkach budú lídri Európskej únie (EÚ) diskutovať aj na nadchádzajúcom marcovom summite v Bruseli – Stratégia únie vo vzťahu k ochrane klímy do roku 2030.

„My napríklad nemôžeme súhlasiť s cieľom Európskej komisie, ktorá hovorí o 40-percentnej redukcii skleníkových plynov. Nemôžeme súhlasiť ani s tým, že bude stanovené presné číslo, koľko má byť elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov – návrh je 27 percent. Trváme na tom, aby bol obnovený trh s voľnými emisnými povoleniami. Tento názor nemá iba vláda SR, ale začína sa presadzovať aj v okolitých krajinách,“ povedal Fico. Doložil, že spoločne s U.S. Steel Košice a Železiarňami v Podbrezovej budú konzultovať, ak budú k dispozícii prvé oficiálne návrhy s cieľom nájsť spoločné stanovisko, ktoré bude Fico prezentovať na koncom marca na zasadaní Rady EÚ.

Fico uviedol, že nemôžeme naslepo prijímať nejaké ciele, ktoré ohrozujú súťaživosť a schopnosť konkurovať regiónom mimo Európskej únie. „Teraz prvýkrát veľmi jasne kričíme viaceré krajiny. Nemôžu nám úradníci v Bruseli diktovať nejaké čísla, ktoré nezodpovedajú európskej realite. My nemôžeme byť číslo jedna v ochrane životného prostredia a poslední, pokiaľ ide o schopnosť vytvárať pracovné miesta, pokiaľ ide o schopnosť konkurovať. Toto je náš postoj, ktorý budem v Bruseli určite presadzovať,“ povedal Fico. Doložil, že o tom neformálne rokovali krajiny V-4 , a je tu veľká podpora všetkých štyroch krajín, podporujú to aj Rumunsko a Bulharsko. „To už je región, ktorý nebude môcť niekto len tak odignorovať,“ povedal Fico.

Pokiaľ ide o ceny elektrickej energie pre podnikateľskú sféru, Fico uviedol, že prezidenta Babcoka informoval o krátkodobých cieľoch a dlhodobejších víziách vlády, no financie na podporu obnoviteľných zdrojov energie sú obmedzené.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #emisie #George Babcoke #U. S. Steel