Únia bude ešte dlho debatovať, aké prijme záväzky voči klíme

Diskusia o podobe záväzkov, ktoré na seba EÚ vezme v podobe energeticko-klimatických cieľov do roku 2030, sa neskončí za súčasného gréckeho predsedníctva únie. Vyplýva to z vyjadrení európskych diplomatov.

02.03.2014 21:46
debata (1)

O návrhu z dielne Európskej komisie budú v pondelok rokovať ministri životného prostredia únie, v utorok potom ich kolegovia zaoberajúci sa dopravou a energetikou. Závery diskusií sa stanú jedným z podkladov pre únijné summit, ktorý bude mať túto tému na stole koncom mesiaca.

„Ide o pokračujúci proces, ministerské diskusie umožnia získať prvý pocit z reakcií členských krajín (na návrh komisie),“ povedal novinárom diplomat oboznámený s diskusiami. Poznamenal, že vyjednávanie sa neskončí za gréckeho predsedníctva, definitívny záver ako s návrhom naložiť by podľa neho ale mal byť do konca tohto roka. Celosvetová konferencia o klíme sa bude konať v Paríži na budúci rok.

Európska komisia v energeticko-klimatickom balíčku navrhla zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 o 40 percent z úrovní roku 1990 a hovorí o záväzku pre celú úniu vyrábať 27 percent energií z obnoviteľných zdrojov. Európsky parlament má tvrdšie stanovisko a žiada záväzný cieľ 30 percent spotreby energie z obnoviteľných zdrojov.

Slovensko aj Česká republika, rovnako ako ďalšie na priemysle závislé krajiny, dávajú najavo, že podobné ciele sú príliš ambiciózne.

Názory členských krajín sa líšia, napríklad z Londýna zneli návrhy na vyššiu redukciu, ale vypustenie cieľov týkajúcich sa obnoviteľnej energie. Briti sa totiž spoliehajú na jadrovú energiu. Naopak, Nemecko, ktoré do obnoviteľných zdrojov veľa investuje, je za tento záväzok.

Do debaty svojim názorom prispievajú tiež veľkí priemyselní hráči. Napríklad energetickým firmám prekáža podpora obnoviteľných zdrojov, ktorá podľa nich deformuje trh a vedie k ohrozeniu bezpečnosti dodávok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Brusel #emisie