Ruský plyn pre Ukrajinu razantne zdražie

Ukrajinská vláda bude musieť od apríla kupovať plyn za oveľa vyššie ceny ako v súčasnosti.

04.03.2014 11:00
debata (8)

Problémy s ekonomikou štátu sa tak ešte viac prehĺbia a zvyšuje sa riziko, že Ukrajina opäť bude mať snahu siahnuť na tranzitovaný plyn, ako sa stalo v roku 2009. V hre je tak opäť aj možnosť, že cez východné hranice Slovenska opäť prestane prúdiť zemný plyn.

Ďalšia plynová kríza?

Ruský Gazprom totiž v utorok oznámil prostredníctvom generálneho riaditeľa Alexeja Millera, že ceny plynu pre Kyjev stúpnu zo súčasných 268,50 amerického dolára za tisíc kubických metrov zhruba o tretinu na úroveň približne 400 dolárov. Dôvodom je ustavičný rast dlhu Ukrajiny za odobratý plyn, ktorý spôsobil zrušenie zľavy poskytnutej Gazpromom koncom vlaňajška. V súčasnosti Kyjev dlhuje zhruba 1,5 miliardy dolárov.

Pre Ukrajinu podobne narástli ceny plynu aj v januári 2009. Moskva vtedy stopla dodávky Kyjevu, tranzit však mal fungovať ďalej. Spotreba plynu na vykurovanie v ukrajinských domácnostiach a podnikoch však bola počas hlbokých mrazov veľmi vysoká, a tak ukrajinská strana začala odoberať aj plyn, ktorý bol určený napríklad pre Slovensko či Maďarsko. Ruská strana preto úplne zastavila dodávky plynu do potrubí na území východného suseda Slovenska a plyn asi dva týždne cez slovensko–ukrajinskú hranicu netiekol. Viaceré fabriky pre nedostatok plynu museli odstaviť a Slovensku tak vznikli mnohomiliónové ško­dy.

Slovensko je na opakovanie podobnej situácie pripravené lepšie ako v roku 2009. Plynári totiž deklarujú, že majú uzavreté zmluvy o dodávkach zemného plynu cez západné hranice, ktoré možno podľa nich spustiť v priebehu krátkeho času.

Ukrajina na tom v prípade takéhoto scenára bude horšie. Plyn cez slovensko–ukrajinské hranice totiž v súčasnosti fyzicky nemôže odoberať. Ešte počas éry prezidenta Viktora Janukovyča totiž prebehli rokovania o vybudovaní novej krátkej prepojky, ktorá by umožňovala dodávky plynu zo Slovenska za východné hranice. Memorandum o porozumení však dodnes nie je podpísané a tak nemohli prebehnúť ani ďalšie kroky, ktoré by spustenie výstavby prepojenia umožnili. Rozhovory pred podpisom by však podľa Agentúry UNIAN mali pokračovať 19. marca.

Ukrajinská vláda v súčasnosti vo veľkej miere dotuje elektrinu a plyn pre domácnosti. Špeciálne zlacnené tarify za energie platia napríklad pre dôchodcov či „deti vojny“. Ani bežní odberatelia za energie neplatia vzhľadom na ceny energií na medzinárodných trhoch veľa. Napríklad Katarína Lopatko Grešáková, ktorá býva na ukrajinskej strane hraničného trojuholníka s Rumunskom a Moldavskom, platí v nezateplenom dome za elektrinu v prepočte asi deväť eur. „Tento mesiac sme platili za plyn 490 hrivien,“ dodáva Lopatko Grešáková. V prepočte to znamená asi 37 eur. Na Slovensku by boli platby za podobné objemy asi štvornásobne vyššie.

Ekonomické problémy

Nízke ceny energií sa prejavujú aj na cenách bežných tovarov na Ukrajine. Napríklad peceň chleba tam v súčasnosti stojí zhruba štyri hrivny, čo je asi 31 centov. Na Slovensku možno v diskontných predajniach kúpiť podobný chlieb za 52 centov. Za desať kotúčikov toaletného papiera platia 11 hrivien (asi 85 centov) a za päť kilogramov cukru 47 hrivien, čo je zhruba 3,62 eura. Ceny na Ukrajine teraz rastú zo dňa na deň.

Na druhej strane je však sociálna poduška potrebná. Bežní Ukrajinci totiž zarábajú mesačne v prepočte okolo sto eur. Navyše problémy s ekonomikou spôsobujú vrásky na tvárach dôchodcov či matiek na rodičovských dovolenkách. Štát totiž niektorým ľuďom vypláca sociálne dávky iba sčasti.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom