Škoda zabojuje ekologickou Octaviou

Škoda sa bude snažiť aj na slovenskom trhu presadiť jednou z noviniek, ktorú predstavila na autosalóne v Ženeve.

08.03.2014 11:45
Škoda VisionC Foto:
Prvky z predstaveného konceptu Škoda VisionC budú tento rok na jeseň vidno na novej Fabii a o dva roky aj na modeli Superb.
debata (1)

Nová Octavia poháňaná zemným plynom sa u nás začne predávať už v druhej polovici tohto roka a svetová verejnosť ju má možnosť po prvý raz vidieť počas prebiehajúceho autosalónu v Ženeve.

"Na českom aj slovenskom trhu sa nám už teraz hlásia podniky so záujmom používať vo svojich vozových parkoch vo Švajčiarsku predstavenú Škodu Octavia G-TEC. Veľký potenciál tak vidíme hlavne u firemných zákazníkov,“ povedal hovorca koncernu Škoda Auto Jozef Baláž.

Pri spaľovaní benzínu kilometer jazdy v novej Octavii vyjde na 5,4 eurocenta. Prejdenie rovnakej vzdialenosti naftovou verziou stojí 4,4 eurocenta. Suverénne najmenej len 2,7 eurocenta zaplatí za kilometer jazdy šofér, ak sa rozhodne pre kúpu novej Octavie CNG. Vodiči tak po prejdení sto kilometrov na zemný plyn ušetria 1,7 eura v porovnaní s tým, ak by jazdili na benzín. CNG je zemný plyn stlačený kompresorom plniacej stanice na tlak 20 MPa, ktorým sa plní tlaková nádrž automobilu.

"Tento automobil samozrejme v prípade potreby dokáže ísť aj na benzín,“ pokračoval Baláž. Pre možnosť kombinovania viacerých palív tak bude vstupná cena Octavie CNG o niečo vyššia ako pri benzínovej a naftovej verzii. Octavia pri použití CNG paliva bude na jedno natankovanie schopná prejsť 410 kilometrov a pri použití benzínu sa celkový dojazd zvýši až na 920 kilometrov. Česká automobilka tak po modeli Škoda Citigo vyrábanom v Bratislave predstavila v Ženeve svoj druhý model automobilu poháňaného zemným plynom.

Ďalšou upravenou verziou predstavenou priamo v Ženeve je Škoda Octavia Scout. „Náš nový model je skautom v pravom zmysle slova. Ponúka jedinečnú kombináciu výrazného offroadového vzhľadu a pohonu všetkých kolies,“ uviedol člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto pre oblasť technického vývoja Dr. Frank Welsch. To, akým smerom sa bude uberať výzor českých automobilov najbližších pár rokov, vidieť na koncepte Škoda VisionC.

"Niektoré prvky z predstavenej štúdie nájdeme v pripravovanom modeli novej Fabie. Tá bude predstavená už na jesennom autosalóne v Paríži a na trh sa dostane už koncom tohto roka,“ priblížil Baláž. Nové dizajnérske prvky budú samozrejme aj v ďalších vozidlách. Teda napríklad v novom Superbe, ktorý sa na trh dostane až o dva roky, a toto prémiové auto by mohlo byť predstavené práve v Ženeve.

Najväčším hitom francúzskej automobilky je Peugeot 308 SW, teda o 33 centimetrov dlhšia verzia Peugeotu 308, ktorý tesne pred autosalónom vyhral titul auto roka. "Toto ocenenie prišlo v pravú chvíľu. Určite je to dobrý odrazový mostík pre zvyšovanie predaja a práve na vyvíjaní takto obľúbených automobilov plánujeme stavať našu budúcnosť,“ zhodnotil Maxime Picat, CEO automobilky Peugeot, ktorá má jeden zo svojich závodov aj v Trnave.

V Ženeve mal premiéru aj prvý elektromobil koncernu Kia. „Keď sa Soul EV začne v Európe koncom tohto roka predávať s unikátnou zárukou na 7 rokov, resp. 150 000 kilometrov, stane sa jediným elektrickým vozidlom s takou komplexnou starostlivosťou,“ uviedol pri tejto príležitosti Michael Cole, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Kia Motors Europe. Tieto automobily budú na európsky trh dovážané priamo z Ázie a nebudú sa tak vyrábať na Slovensku. Ani v bratislavskom závode Volkswagenu sa nebudú vyrábať žiadne z vozidiel z aktuálnych ženevských premiér.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Octavia