Ukrajina zdražuje základné plodiny

Nepokoje na Ukrajine prudko zvýšili ceny kukurice i pšenice. Ovplyvniť to môže ceny potravín aj palív pre autá. Východný sused Slovenska je totiž významný exportér týchto plodín.

10.03.2014 13:00
žatva, kombajn, pšenica, obilie Foto: ,
Kríza na Ukrajine by mohla zvýšiť ceny základných potravín.
debata (27)

Len čo prenikli na verejnosť informácie o problémoch v Kyjeve a na Kryme, obchodníci zrušili objednávky na Ukrajine a začali nakupovať na medzinárodných trhoch. „Kukurica od začiatku januára zdražela zhruba o dvadsať percent. Cena pšenice sa zvýšila o viac ako desať percent,“ spresňuje Tomáš Plavec, analytik spoločnosti Trim Broker.

Nepokoje na Ukrajine sa podľa analytikov spoločnosti Marquarie môžu dotknúť aj produkcie obilnín počas nasledujúcej pestovateľskej sezóny. Napätie v krajine spolu s rizikom nesplácania dlhov totiž vedú k výraznému oslabovaniu ukrajinskej hrivny, čo môže spôsobiť zvyšovanie inflácie. Ukrajinskí farmári sa tak môžu rozhodnúť nechať kukuricu v skladoch, čo by zmenšilo ponuku a následne spôsobovalo tlak na zvyšovanie cien na medzinárodných trhoch. Podobná situácia môže nastať aj pri predaji pšenice. Ak by sa tento scenár naplnil, aj po žatve v roku 2014 by sa mohli tieto plodiny predávať za vyššie ceny ako v súčasnosti.

Pre ľudí by to mohlo znamenať zvýšenie cien základných potravín. Ak by sa aktuálne zdraženie pšenice o desať percent okamžite prejavilo napríklad na cene 40-gramových rožkov, ľudia by si priplatili za jedno pečivo na pultoch veľkých obchodných reťazcov zhruba jeden cent. Okrem chleba či rožkov by však stúpli aj ceny bravčového či hydinového mäsa, keďže tieto dve plodiny tvoria veľkú časť chovných dávok pre zvieratá.

Zdražovanie kukurice i pšenice môže zvýšiť aj ceny pohonných hmôt. Z obidvoch plodín sa totiž vyrába bioetanol, čiže takzvaná biozložka palív. Keď pred časom ceny týchto plodín na medzinárodných trhoch stúpli zhruba o tretinu, cena bioalkoholu narástla o viac ako pätinu. Pretože podiel etanolu v benzíne sa pohybuje zhruba medzi piatimi až siedmimi percentami, výslednú cenu paliva vtedy zvýšili zhruba o štyri centy na liter.

Na Slovensku by ceny na čerpacích staniciach nemali stúpnuť. Od posledného zlacňovania v januári totiž kurz amerického dolára oproti euru klesol zhruba o dve percentá, čo znamená, že rafinérie v eurozóne dostávajú rovnaké množstvá ropy za menej eur.

Podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu v súčasnosti nakupujú Slováci liter najobľúbenejšieho benzínu za 1,43 eura. Motorovú naftu predávajú pumpári v priemere za 1,36 eura za liter. Na takýchto úrovniach sa ceny držia zhruba od 18. januára, keď cena benzínu klesla v priemere o jeden cent a o rovnakú sumu zlacnela aj nafta.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba