Taliansky UniCredit vlani prerobil 14 miliárd eur

Talianska banková skupina UniCredit v minulom roku prerobila 14 miliárd eur.

11.03.2014 15:49
debata (1)

Môžu za to rozsiahle odpisy a zlé úvery. Oznámila to v utorok firma. Analytici pritom podľa prieskumu Thomson Reuters očakávali, že UniCredit vykáže čistý zisk 916,5 milióna eur.

Banka podľa agentúry ANSA tiež uviedla , že v rámci päťročného plánu na zníženie nákladov chce zrušiť 8500 pracovných miest, vrátane 5700 miest v Taliansku. Banka na konci minulého roka zamestnávala zhruba 148 000 ľudí.

Strata bola pre analytikov veľkým prekvapením, niektorí z nich hovorí o šokujúcom výsledku. Skupina UniCredit však vylúčila potrebu zvyšovať kapitál, takže jej akcie chvíľu po zverejnení výsledku hospodárenia pridávali viac než šesť percent.

UniCredit je podľa objemu aktív najväčšou bankou v Taliansku. Banka uviedla, že v minulom roku zvýšila rezervy na zlé úvery takmer o polovicu na 13,7 miliardy eur. Odpisy majetku dosiahli deväť miliárd eur. UniCredit sa tak snaží očistiť účtovnú bilanciu pred blížiacim sa hodnotením bankového sektora európskymi regulátormi.

„Rok 2013 bol pre UniCredit zlomový,“ uviedol generálny riaditeľ Federico Ghizzoni. „UniCredit je teraz silnejšia a je pripravená hrať čím ďalej väčšiu úlohu pri poskytovaní úverov domácnostiam i podnikom v Taliansku aj v Európe,“ dodal. V tomto roku počíta skupina UniCredit podľa Ghizzoniho s čistým ziskom okolo dvoch miliárd eur.

UniCredit sa výrazne angažuje v krajinách strednej a východnej Európy. Česká a slovenská UniCredit Bank vytvorila v roku 2013 čistý zisk 3,2 miliardy českých korún. Vykázala tak podobný zisk, aký mala o rok skôr. Celkové aktíva banky stúpli medziročne o 46 percent na 465 miliárd Kč, a to vplyvom fúzie UniCredit Bank v Čechách a na Slovensku a silného obchodného rastu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #banky #UniCredit