Draghi: ECB je pripravená chrániť eurozónu pred defláciou

Európska centrálna banka (ECB) je v prípade potreby pripravená k ďalším krokom na ochranu ekonomiky eurozóny pred defláciou, teda poklesom cien. Uviedol to šéf banky Mario Draghi. Nebezpečenstvo deflácie je teraz podľa šéfa ECB "celkom obmedzené", čím dlhšie sa však bude inflácia držať na nízkej úrovni, tým bude toto riziko väčšie.

14.03.2014 07:28
debata (4)

„ECB preto chystá dodatočné nekonvenčné menové opatrenia na obranu pred takouto možnosťou a je pripravená urobiť v prípade potreby ďalšie rázne kroky,“ uviedol Draghi. Zopakoval tiež, že ECB bude počas dlhšieho obdobie držať svoju základnú úrokovú sadzbu na terajšom rekordnom minime, možno ju dokonca ešte zníži.

Minulý týždeň ECB napriek nízkej inflácii nechala základný úrok bez zmeny na 0,25 percenta. Len pomaly sa zotavujúcu ekonomiku eurozóny nepodporila ani žiadnym iným opatrením. Euro potom výrazne posilnilo a vo štvrtok sa voči doláru vyšplhalo na najvyššiu úroveň za dva a pol roka. Posilňovanie jednotnej európskej meny ECB znepokojuje, pretože tlačí nadol ceny.

Draghi vo štvrtok upozornil, že kurz eura je pre ECB čoraz významnejšie pri posudzovaní cenovej stability. Medziročná miera inflácie v eurozóne zostala vo februári na januárovej hodnote 0,8 percenta. Cieľom ECB je pritom držať infláciu tesne pod dvomi percentami.

Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) minulý týždeň vyzvali ECB ku zníženiu úrokov a k takzvanému kvantitatívnemu uvoľňovaniu menovej politiky. Banka by podľa nich mala pumpovať peniaze do ekonomiky pomocou ďalšieho kola programu lacných úverov (LTRO), alebo začať nakupovať štátne a súkromné dlhopisy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #inflácia #eurozóna #deflácia #Mario Draghi