Kríza na Ukrajine vrhá tieň na ekonomiky strednej a východnej Európy

Kríza na Ukrajine by mohla znamenať hrozbu pre ekonomiky strednej a východnej Európy, pretože zatieňuje priaznivé správy o hospodárskom raste týchto krajín.

17.03.2014 20:38
debata (13)

Okamžité dopady ukrajinskej krízy budú asi len obmedzené, a to pre nízke priame prepojenie týchto krajín s Ukrajinou a Ruskom. Vážnejší problém by sa mohol objaviť, ak napätie bude pokračovať a budú prerušené dodávky energetických surovín. Napísal o tom v pondelok web ekonomického denníka The Wall Street Journal (WSJ).

Stredná a východná Európa je v poslednej dobe na vzostupe. Priemerný ekonomický rast Českej republiky, Maďarska, Poľska a Rumunska vo štvrtom štvrťroku bol podľa analytikov Deutsche Bank najvyšší za viac ako päť rokov. Región dokázal odolať ekonomickým otrasom, ktoré postihli ďalšie rozvíjajúce sa ekonomiky v roku 2013 pre zmeny menovej politiky v USA, pretože týmto krajinám sa už podarilo napraviť ekonomickú nerovnováhu. Znížili deficit na svojich bežných účtoch a zvládnuteľná sa zdá byť tiež úroveň verejného aj súkromného dlhu.

Priame ekonomické spojenie medzi krajinami východnej a strednej Európy a Ukrajinou a Ruskom však nie je príliš veľké. Rusko a Ukrajina sa podľa banky Citigroup na vývoze Maďarska a Českej republiky podieľajú 4,1 percentami, na vývoze Rumunska 4,2 percentami a na vývoze Poľska 8,4 percentami.

Naviazanosť Poľska síce vyzerá byť vysoká, poľská ekonomika je však relatívne uzavretá, čo znamená, že vývoz je pre poľskú ekonomiku menej dôležitý ako v iných krajinách. Podľa Citigroup by pokles vývozu z regiónu do Ruska a na Ukrajinu o desať percent mohol ekonomický rast znížiť o 0,3 až 0,4 percentuálneho bodu. To by síce malo na rast dôsledky, ale nie obrovské, pretože sa očakáva, že tento rok tieto ekonomiky vzrastú o dve až tri percentá.

Problém by mohlo znamenať prerušenie dodávok plynu a ropy z Ruska. Ruský plyn sa na celkovej energetickej spotrebe v Maďarsku podieľa 30 percentami a v Poľsku a Českej republike viac než desiatimi percentami, čo je oveľa vyšší podiel než vo väčšine krajín západnej Európy.

Dobrou správou je, že trhy si medzi krajinami v regióne vyberajú. Rusko označujú ekonomicky za najväčšieho smoliara. Za posledný rok totiž rubeľ k euru oslabil o viac ako desať percent, zatiaľ čo akciový index RTS klesol o takmer 25 percent. Straty vo východnej Európe sú oveľa miernejšie, aj keď výkon trhu je stále v rozpore s výhľadom silného ekonomického rastu.

Poľský zlotý, ktorý je považovaný za ukazovateľ nálady v regióne, za rok oslabil o 1,5 percenta a poľský akciový index WIG o 1,4 percenta. Najviac k euru oslabil maďarský forint, a to o 4,5 percenta. Pokles však podľa analytikov skôr než s napätím v regióne súvisí s maďarskou hospodárskou politikou, ktorá má tendenciu byť nepredvídateľná a populistická.

Ak sa napätie na Ukrajine upokojí, potom by sa do popredia mohol znovu dostať faktor silného rastu východoeurópskych ekonomík. Rusko však nevykazuje žiadne známky toho, že by chcelo cúvnuť, mohlo by to trvať ešte nejaký čas, myslí si denník.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #stredná a východná Európa #Ukrajina #Stredna Európa