Rusko neočakáva problémy pri tranzite energií cez Ukrajinu

Ruské ministerstvo energetiky neočakáva nijaký konflikt s Ukrajinou v súvislosti s dodávkami energií do Európy. Povedal to v utorok pre agentúru Interfax šéf rezortu Alexander Novak.

18.03.2014 16:10
debata

„Postupujeme s predpokladom, že by nemali byť nijaké tranzitné vojny,“ citovala agentúra ministra. Približne polovica ruského exportu zemného plynu do Európy sa prepravuje cez Ukrajinu.

Ruský štátny energetický gigant, spoločnosť Gazprom, ktorá má monopol na export plynu, navrhla, že bude rozvíjať ropný a plynárenský sektor Krymu. Uviedol to v utorok pre agentúru RIA prvý vicepremiér krymskej vlády Rustam Temirgaliev.

„Samozrejme, Gazprom nás oslovil s návrhom ako prvý,“ odpovedal na otázku, či Krym dostal návrhy zo strany ruských firiem na rozvoj ropného a plynárenského priemyslu. Hovorca spoločnosti Gazprom sa však odmietol k tejto téme vyjadriť. Temirgaliev ešte minulý týždeň povedal, že miestne krymské úrady pravdepodobne predajú energetickú firmu Čornomornaftohaz nejakej ruskej spoločnosti „ako je Gazprom“, keď región prevezme firmu pod svoju kontrolu. Čornomornaftohaz je súčasťou ukrajinskej štátnej energetickej firmy.

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Rusko #Ukrajina