Brno opäť a zrejme definitívne odmietlo Amazon

Zastupitelia v Brne v utorok opäť neschválili zmluvy s developerom CTP Invest a Riaditeľstvom ciest a diaľnic (ŘSD), ktoré by umožnili v Brne stavbu obrieho logistického centra americkej internetovej spoločnosti Amazon. Podľa primátora Romana Onderku (ČSSD) je to definitívny koniec projektu.

18.03.2014 22:02
debata (4)

Voleným zástupcom nestačil ani záväzok spoločnosti CTP, ktorá mala vykúpiť pozemky pre stavbu zjazdu z diaľnice D1, aby odľahčil dopravu v priľahlých mestských častiach. Nepáčilo sa im, že CTP už pracovala na mestských pozemkoch. Pripomenuli tiež, že súčasný územný plán nedovoľuje stavať na týchto pozemkoch logistické centrá.

Za príchod Amazonu sa vyslovilo 25 poslancov z 55, proti boli traja zastupitelia zelených. Ostatní sa zdržali, nehlasovali alebo na rokovanie neprišli.

„Neexistuje zmluva, ktorá by CTP povoľovala nakladať s pozemkami mesta. Pritom už tam zhrnuli ornicu a navážali suť. To je v rozpore so stavebným zákonom,“ vyhlásil poslanec Martin Ander (SZ). CTP ale tvrdila, že pracuje iba na pozemkoch, ktoré už vlani kúpilo od ministerstva obrany. Z fotografií, ktoré majú zelení k dispozícii však vyplýva, že CTP pracovala aj na mestských pozemkoch, čo pripustil aj koaličný zastupiteľ Oliver Pospíšil (ČSSD).

Zastupitelia tiež schválili uznesenie radných, ktoré úradníkom nariaďuje preveriť manipuláciu na mestských pozemkoch.

Zároveň sa začal riešiť problém, ktorý bol politikom známy už od začiatku – územný plán nepovoľuje stavať logistické haly. Niektorí zastupitelia sa obávali prípadných sankcií zo strany CTP, ktoré by súdne vymáhalo v prípade, že zastupitelia neschvália aktualizáciu územného plánu. Nepomohlo ani doplnenie zmluvy o vetu, že CTP žiadne sankcie uplatňovať nebude.

Do úzadia sa tak odsunul problém zjazdu z diaľnice D1, ktorý bol až doteraz kľúčovým sporom medzi priaznivcami a odporcami Amazonu. Mestu sa pritom podarilo za posledný mesiac zapojiť CTP do plánovanej stavby exitu. Developer by sa zaviazal vykúpiť aspoň 70 percent pozemkov. Mestu by zaplatil 200 miliónov za pozemky pre Amazon a ďalších 100 miliónov by zaplatil na výkup týchto pozemkov pre exit, na úpravu súčasných križovatiek v okolí, na obratiská mestských autobusov a na stavbu prípojky k diaľničnému e­xitu.

Amazon tiež sľúbil viac ako 1500 pracovných miest a investíciu zhruba za 2,7 miliardy korún. Sklad mal mať 95 000 metrov štvorcových. Primátor Onderka riešil aj bydlisko zamestnancov. ODS požadovala, aby prácu dostali prednostne ľudia z Brna či južnej Moravy.

"Rokovali sme s ministerstvom práce a s úradom práce, ktorý je pripravený s Amazonom spolupracovať na rekvalifikácii. Na jedno pracovné miesto je možné vyčleniť až 30 000 korún, povedal Onderka.

Sobotka: Neschválenie centra Amazonu je premárnená šanca

Neschválenie projektu plánovanej výstavby logistického centra Amazonu je premárnená šanca pre Brno, povedal v snemovni český predseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Požiadal ministra priemyslu Jana Mládka (ČSSD), aby vláda prostredníctvom CzechInvestu ponúkla Amazonu iné priemyselné zóny.

„Myslím si, že je to pre Brno premárnená príležitosť. Nielen pre Brno, ale aj pre južnú Moravu, pretože v Juhomoravskom kraji je aktuálne niekoľko desiatok tisíc ľudí bez práce,“ povedal Sobotka. Vláda podľa neho ale nemôže nahradiť rozhodnutie miestnej samosprávy. „Toto je vec, ktorá je plne v kompetencii mesta Brna, rozhodujú zastupitelia mesta Brna a podľa môjho názoru dnes rozhodli chybne,“ uviedol premiér.

Potom, čo sa dozvedel o výsledku hlasovania v Brne, požiadal Sobotka ministra priemyslu Mládka, pod ktorého spadá investičná agentúra CzechInvest, aby agentúra ponúkla Amazonu alternatívne priemyselné zóny, ak by americká firma chcela investíciu naďalej realizovať v ČR.

„Vzhľadom na to, že druhá zvažovaná investícia Amazonu pri Prahe sa vyvíja zatiaľ veľmi dobre, tak vláda ponúkne Amazonu priemyselné zóny, ktoré sú v tejto chvíli pripravené,“ dodal Sobotka. Podľa neho je ale teraz na americkej firme, či sa rozhodne zvážiť aj ďalšie ponuky na možnú výstavbu obrieho logistického centra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Amazon #Brno