Sankcie sa dotkli bežných Rusov, Visa kartou nezaplatia

Ruská centrálna banka je pripravená podporiť ruskú banku Rossija, ktorú zahŕňa najnovšie kolo amerických sankcií.

22.03.2014 07:50
debata (159)

Opatrenia Spojených štátov ale podľa nej na finančnú stabilitu banky nemajú žiadny významný vplyv. Ruský prezident Vladimir Putin medzitým podľa agentúry AP oznámil, že si v Rossiji otvorí účet.

Klienti Rossije i ďalších ruských bánk v piatok zistili, že nemôžu platiť niektorými bankovými kartami. Spoločnosti Visa a Mastercard totiž klientom týchto bánk prestali poskytovať služby pre platobné transakcie. Ťažkosti pocítili podľa agentúry Interfax státisícov Rusov.

„Ak to bude potrebné, budú prijaté príslušné opatrenia na podporu tejto úverovej inštitúcie a na spoľahlivú ochranu záujmov jej vkladateľov a veriteľov,“ uviedla ruská centrálna banka.

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok oznámil sankcie proti ďalším dvadsiatim prominentom ruského režimu, ktorí majú podiel na udalostiach na Kryme. Na sankčnom zozname sa tak objavilo meno kremeľského bankára Jurija Kovaľčuka, ktorý ovláda banku Rossija, bratov Borisa a Arkadija Rotenbergovcov, ktorí sú spájaní s veľkými kontraktmi súvisiacimi s plynovodmi a so zimnými olympijskými hrami v Soči.

Je na ňom aj meno Gennadija Timčenka, ktorý vlastní 63 percent v ruskej skupine Strojtransgaz. Tá sa podieľala napríklad na výstavbe plynovodu Gazela.

Skupina stojí tiež na čele konzorcia, ktoré podľa zdrojov agentúry Reuters získa kontrakt v hodnote 3,5 miliardy eur na vybudovanie časti plynovodu South Stream na území Bulharska. Oznámenie o získanie kontraktu bolo vraj odložené na budúci týždeň.

Banku Rossija, ktorá je s aktívami za 12 miliárd dolárov pätnástou najväčšou bankou v Rusku, označujú americkí predstavitelia za „osobnú banku vysokých predstaviteľov Ruskej federácie“. Prezident Putin ruskej centrálnej banke nariadil, aby klientom Rossije pomohla. Putin poprel, že by sám mal v tomto finančnom dome účet. V pondelok si ho ale otvorí a nechá si tam vraj posielať plat, citovala ho agentúra AP.

Banka Rossija oznámila, že veľké americké kartové spoločnosti Visa a MasterCard prestali bez upozornenia poskytovať služby pre platobné transakcie klientov. Podobnému kroku zo strany amerických inštitúcií čelí aj ruská banka SMP, ktorej spolumajiteľmi sú súrodenci Rotenbergovci. Títo miliardári sú Putinovými priateľmi z detstva.

SMP je štyridsiatou najväčšou bankou v Rusku s aktívami v objeme asi päť miliárd dolárov. Kroky oboch kartových spoločností banka označila za nelegitímne, pretože sankcie sa banky na rozdiel od jej majiteľov netýkajú.

Ťažkosti s používaním kariet Visa a MaterCard v dôsledku amerických sankcií sa podľa agentúry Interfax dotkli stoviek tisíc klientov siedmich ruských bánk a úverových spoločností. Vzápätí sa v ruskej snemovni objavil návrh zákona, zakazujúceho používať k prevodu peňazí platobné systémy, ktorých operačné centrá sa nachádzajú mimo Rusko.

„To, že naše banky využívajú infraštruktúru, ktorú nekontrolujú, predstavuje reálne ohrozenie národnej bezpečnosti,“ vyhlásil autor predlohy Vladislav Reznik, podľa ktorého možno situáciu zmeniť do 1. októbra.

Šéfka snemovne výboru pre finančný trh Natália Burykinová pohrozila organizáciám Visa a MasterCard „vážnymi sankciami“ za to, že nerešpektujú ruské zákony. Možnosti odvety skúma podľa námestníka Alexeja Lichačova tiež ministerstvo hospodárskeho rozvoja.

159 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #USA #Visa #Mastercard #Rossija