Visa a MasterCard cúvli, klientom ruskej banky SMP karty už fungujú

Platobné spoločnosti Visa a MasterCard obnovili služby pre klientov ruskej banky SMP, ktorej hlavných akcionárov zasiahli americké sankcie kvôli ruskému postupu na Kryme.

23.03.2014 13:26
debata (15)

Zákazníci banky potom nemohli uskutočňovať transakcie prostredníctvom platobných kariet. Informovala o tom agentúra Reuters.

Washington vo štvrtok uvalil sankcie na 20 Rusov, ktorí podľa neho mali podiel na ukrajinskej kríze. Boli medzi nimi aj Rotenbergovci, Boris a jeho starší brat Arkadij, ktorý získal veľké zákazky pri príprave olympijských hier v Soči. Obaja sú spolumajiteľmi banky SMP.

SMP v piatok označila kroky spoločností Visa a MasterCard za nelegálne. Sankcie sa podľa nej týkali akcionárov, a nie klientov banky. „Sme radi, že obidva najväčšie medzinárodné platobné systémy vypočuli naše argumenty a zmenili rozhodnutie blokovať všetky transakcie banky SMP,“ uviedla v nedeľu banka vo vyhlásení.

MasterCard v nedeľu potvrdila, že opäť poskytuje služby klientom banky. Firma ale neuviedla, prečo zmenila svoje pôvodné opatrenie. Visa uviedla, že ju americká vláda informovala, že môže ustúpiť od reštrikcií voči SMP a ďalším dvom ruským bankám, pretože sa na ne kritériá sankcií nevzťahujú.

SMP je 40. najväčšou bankou v Rusku s aktívami v objeme asi päť miliárd dolárov. Okrem nej americké sankcie zasiahli klientov i ďalších ruských bánk, napríklad finančného ústavu Rossija.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Visa #Mastercard #SMP