Ruská banka Rossija bude fungovať už len s rubľami

Ruská banka Rossija zastaví devízové ​​operácie a bude pracovať iba s ruskými rublľami.

28.03.2014 19:24
debata (90)

Banka v piatok oznámila, že takto reaguje na americké sankcie z minulého týždňa. Spojené štáty označili banku Rossija za osobnú banku vysokých ruských predstaviteľov a uvalili na ňu aj na jej najväčšieho akcionára Jurija Kovaľčuka sankcie.

Rossija je jediná ruská firma zaradená na americkom zozname jednotlivcov a organizácií, ktoré Washington trestá za ruskú anexii Krymu. Americkí predstavitelia uviedli, že banku „odstrihnú od dolárov“.

Už v pondelok Rossija požiadala klientov, aby nevykonávali transakcie v cudzích menách. „V záujme ochrany klientov pred bezohľadnými krokmi zahraničných finančných inštitúcií sa Rossija rozhodla pracovať výlučne na vnútornom ruskom trhu a iba s jedinou menou – národnou menou Ruskej federácie, rubľom,“ uviedla banka podľa agentúry Reuters. Dodala, že sa to nijako nedotkne jej schopnosti plniť si záväzky.

Podľa šéfa ďalšej ruskej banky VTB je rozhodnutie Rossije krokom k širšiemu používaniu rubľa ako zúčtovacej meny v ruskom zahraničnom obchode. „Rusko by malo predávať svoj ​​tovar – od zbraní po ropu a plyn – v rubľoch a malo by tiež v rubľoch nakupovať,“ povedal šéf štátom ovládanej VTB Andrej Kostin. „Potom získame plný prospech z toho, čo nám rubeľ ako konvertibilné mena dáva,“ dodal.

Podľa Kostina bol doteraz vplyv úplnej konvertibility rubľa na domácu ekonomiku „skôr záporný“. Viedlo to podľa neho k odlivu kapitálu a prílivu zahraničných investícií „vysoko špekulatívnej povahy, ktoré do značnej miery destabilizujú naše akciové trhy“.

Rossija disponuje aktívami za zhruba desať miliárd dolárov a je pätnástou najväčšou bankou v Rusku. Je zároveň obchodným partnerom mnohých bánk v Európe a v Spojených štátoch.

Veľké americké kartové spoločnosti Visa a MasterCard okamžite po uvalení sankcií prestali klientom banky Rossija poskytovať služby pre platobné transakcie. Klienti banky tak nemôžu niektorými bankovými kartami platiť.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Rusko #Rossija