Zo Slovenska sa bude viac lietať do Prahy

Spojenie dvoch slovenských metropol - Bratislavy a Košíc - s Prahou dostane pridané lety.

02.04.2014 14:00
letisko Bratislava, lietadlo Airbus A330 Foto: ,
V Bratislave v utorok prezentačne pristál Airbus 330, jedno z najväčších lietadiel, ktoré v hlavnom meste zosadli.
debata (6)

Od konca minulého roka majú túto trasu pod palcom České aerolínie a zahustiť viac letový poriadok sa rozhodli z dôvodu, že lietadlá z Česka na Slovensko sú naplnené na 80 percent. Prepravcovi sa tak darí, na rozdiel od Danube Wings, ktorý mal spojenie na starosti pred ním, no po piatich rokoch povedal stop. Danube Wings tvrdil, že počas lietania na tejto trase nedokázal nájsť dostatok pasažierov pripravených zaplatiť reálne náklady na jej samostatné fungovanie. Spiatočná letenka z Bratislavy do Košíc vyjde na 99 eur, do Prahy stojí okolo 75 eur vrátane všetkých poplatkov.

"Pridáme dve nové spiatočné frekvencie na linke Praha – Bratislava – Košice, ktorá tak bude vybavovaná dvakrát denne vždy v pondelok, stredu, vo štvrtok a v piatok. Hlavným prínosom však bude lepšie napojenie oboch pravidelných liniek z Bratislavy a z Košíc na ďalšie spoje vybavované z Prahy,“ vysvetľuje Daniel Šabík, hovorca Českých aerolínií.

Aj podľa Tomáša Jančuša z Letiska Košice sa Danube Wings nepodarilo naplno využiť potenciál spojenia Bratislava – Košice, ktoré ako jediné vnútroštátne letecké spojenie na Slovensku eviduje reálny dopyt zo strany cestujúcich, čo v konečnom dôsledku potvrdili aj čísla obsadenosti lietadiel Českých aerolínií.

Prioritou košického letiska na rok 2014 je ešte otvorenie priameho leteckého spojenia s Nemeckom. Do úvahy by mohlo prísť spojenie s Kolínom, Mníchovom, so Stuttgartom, ale aj s Parížom či Milánom. Z hlavného mesta by sa zase malo začať lietať priamo do Číny. Slovensko-ázijská obchodná komora totiž dostala ponuku od čínskej strany na založenie leteckej spoločnosti.

Prakticky z Bratislavy alebo Košíc sa dá cez Prahu lietať aj do kórejského Soulu. Linku Praha – Soul tiež prevádzkujú České aerolínie. Prostredníctvom českého prepravcu tak môžu lietať za biznisom manažéri nielen z Kie či zo Samsungu, ale aj z desiatok kórejských fabrík pri Púchove alebo Žiline, ktoré robia subdodávky pre spomínané spoločnosti.

Vrcholoví manažéri, predovšetkým z našich kórejských fabrík, využívajú pravidelné spojenia do Soulu. Priame lety, ktoré trvajú zhruba 13 hodín a cestuje sa rozmernými airbusmi, prevádzkujú veľkí zabehnutí dopravcovia, ako napríklad Lufthansa, Air France, British Airways, Emirates Airlines či miestna Korean Air. Odlieta sa buď z Prahy, alebo z blízkej Viedne. Prednedávnom sa k nim pridali aj České aerolínie, ktoré si od Korean Air prenajali Airbus 330 a do Soulu sa teraz z Prahy lieta osemkrát za týždeň. Cena letenky pri ceste z Bratislavy do Prahy a následne do Soulu je od 580 eur.

"Zamestnanci spoločnosti Kia Motors Slovakia využívajú na lety do Soulu viaceré letiská. Odlety z Viedne, Frankfurtu nad Mohanom, Zürichu či z Prahy, využívajú podľa potreby a výhodnosti spojenia,“ potvrdil Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia. To, že na palube obrieho lietadla smerujúceho do Soulu sú prevažne manažéri, povedal aj Daniel Šabík, hovorca Českých aerolínií. Podľa neho viac ako 80 percent tvoria obchodní cestujúci.

"Z nášho prieskumu nám vyšlo toto číslo. V letnej sezóne sme preto posilnili pravidelnú linku do Soulu a vďaka Korean Air pridáme do letového poriadku 18 nových destinácií v Ázii a Tichomorí,“ pokračuje Šabík. Po prílete do Soulu z Prahy tak môžu manažéri cestovať ďalej do Austrálie, Číny, Japonska, Thajska či Vietnamu.

Český letecký prepravca bude s Airbusom 330 zatiaľ lietať len na linke do Soulu. V zimnom leteckom poriadku by však mohla prísť zmena a pravdepodobné pridanie ďalšej destinácie, kde sa bude priamo lietať z Prahy. Do úvahy by mohla prísť Moskva, Tel Aviv alebo Dubaj, no České aerolínie zatiaľ detaily prezrádzať nechcú.

Airbus 330 v Bratislave

České aerolínie v utorok pristáli v Bratislave s Airbusom 330. Ide o jedno najväčších lietadiel, ktoré pristálo v Bratislave. Išlo len o prezentáciu, ktorá však ukázala, že letisko môže prijímať aj takéto veľké stroje. Pravidelne zachádzať do Bratislavy zatiaľ nebude. Lietadlo má celkovú kapacitu 276 miest a je dlhé 64 metrov. Dolet má až 12-tisíc kilometrov, preto je vhodné na nasadzovanie na väčšie vzdialenosti. Český dopravca má lietadlo vo svojej flotile od polovice mája 2013, no prvýkrát vzlietol z Prahy do Soulu až v júni. Rovnaký model lietadla pristál vlani v zime v Poprade a na jeho palube boli ukrajinskí turisti, ktorí si prišli do Tatier zalyžovať.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Praha #Košice #aerolinky