Nie všetky nebankovky znížia od júna úroky

Štát od júna stanovením úrokového stropu klepne po prstoch niektorým nebankovkám. Časť spoločností poskytujúcich pôžičky či predaj na splátky, úrokový strop už teraz podlieza, ale niektoré, naopak, budú musieť prehodnotiť svoje podnikanie.

02.04.2014 20:00 , aktualizované: 03.04.2014 08:00
úrok, rodina, daň, banka Foto:
Novela Občianskeho zákonníka má zabrániť napríklad exekúciám domu či bytu za nízku pôžičku.
debata (20)

Úrokový strop sa napríklad nedotkne finančných služieb spoločností ako Tesco či Cetelem, naopak Provident, či niektoré známe splátkové spoločnosti musia počítať s obmedzením podnikania. „My nemôže požičiavať za dvojnásobok toho úroku, čo majú banky,“ povedal Aleš Janků, konateľ nebankovky Provident. Ten verí, že úrokový strop bude nakoniec vyšší ako dvojnásobok priemeru bánk v opačnom prípade má vraj prísť k obmedzeniu úverov pre najchudobnejších ľu­dí.

Ministerstvo spravodlivosti však kritizovalo práve to, že nebankovky požičiavali peniaze najchudobnejším, tí niekedy nevedeli úver splácať, končilo sa to exekúciami majetkov. Podľa štatistík bolo len vlani vyše milióna exekúcií v prevažnej miere voči dôchodcom vlastniacim rodinné domy a byty. Aj preto novela Občianskeho zákonníka, schválená predvčerom v parlamente okrem úrokového stropu zdôrazňuje povinnosť skúmať pri úveroch príjem občana.

Úrokový strop by mal byť stanovený pre každý druh úverov zvlášť. Cez nebankovky sa však dá kúpiť nielen chladnička, ale aj auto, či zobrať si hypotéku na kúpu bytu, alebo cez americkú hypotéku založiť vlastný byt a minúť peniaze na čokoľvek. Pri najdrahších spotrebných úveroch, ktoré banky v priemere poskytujú aj s poplatkami za 15 percent ročne, by mal byť úrokový strop na úrovni 30 percent.

Na priblíženie pri najčastejšej pôžičke 600 eur s ročným úrokom 70 percent vyjde týždenná splátka úveru na 17,75 eura. Za rok tak klient nebankovke vráti približne 852 eur. Ak by úrok dosahoval 30 percent, týždenná splátka bude 14,75 eura a klient vráti 708 eur.

Na trhu fungujú aj spoločnosti, ktorých úvery sú porovnateľné s priemerom bánk. Posledné roky úvery na nákup ponúka napríklad obchodný reťazec Tesco. „Naše služby nezahŕňajú poskytovanie úverov v hotovosti, vždy ide o bezhotovostný prevod, kreditné karty alebo nákup na splátky. Vzhľadom na to, naše doterajšie produkty nové podmienky neovplyvnia,“ povedal Tomáš Ferenčák, hovorca Tesco Stores SR.

Podobne hodnotí situáciu aj nebankovka Cetelem. „Cetelem, ako člen bankovej skupiny BNP Paribas, aj v súčasnosti spĺňa prísne požiadavky skupiny, ktorá podlieha francúzskej centrálnej banke. Stratégiou spoločnosti je konkurovať predovšetkým bankám a poskytovať spotrebiteľom cenovo výhodnú alternatívu k bankovým produktom,“ uviedla Andrea Trebuľová, hovorkyňa Cetelem Slovensko. Úvery tejto spoločnosti sa začínajú od úroku 7,59 percenta za rok.

V minulosti sa vyskytli prípady, keď nebankovky úrokový strop obchádzali, napríklad uzavretím ďalšej zmluvy napríklad o finančnom poradenstve. „V tomto prípade, pokiaľ v úverovej zmluve nebude napísané, že poskytnutie pôžičky je podmienené uzavretím zmluvy o finančnom poradenstve, tak príde k obídeniu zákona. Tu si už samotní ľudia musia uvedomiť, že je veľmi nevýhodné, ak musia pri braní úveru podpisovať viac ako jednu zmluvu,“ uviedol poslanec Smeru Anton Martvoň.

Osobitou kapitolou sú takzvané SMS pôžičky s ročnými úrokmi aj v desiatkach tisícoch percent. „V susednom Poľsku sa snažili zákon obchádzať účtovaním vysokých poplatkov mobilnému operátorovi a nie nebankovke. Problém SMS pôžičiek v súčasnosti analyzuje ministerstvo spravodlivosti a určite plánujeme prijímať ďalšie opatrenia proti úžerníckym nebankovkám,“ pokračoval Martvoň.

Či sa budú nebankovky snažiť nové pravidlá dodržiavať alebo obchádzať, ukáže až prax. „Považujem za správne stanoviť maximálny úrok za aký môžu požičiavať nebankové spoločnosti,“ myslí si Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied. Riaditeľ analytickej spoločnosti Symsite Research Vladimír Dohnal si však myslí, že nebankovky budú hľadať spôsoby ako úrokový strop obísť, tak ako sa dialo počas prvej vlády Roberta Fica.

Vtedajší minister spravodlivosti Štefan Harabin stanovil strop úverov tiež na základe ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN). Nebankovky však v praxi do tohto ukazovateľa nezapočítavali všetky poplatky, čo štát doteraz napáda na súdoch. Tento problém v súčasnej novele Občianskeho zákonníka rieši pojem odplata, do ktorej nebankovky budú musieť automaticky pripočítať úroky aj všetky poplatky súvisiace s poskytnutím ú­veru.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #úrok #nebankovky