Microsoft poskytne Windows zadarmo výrobcom telefónov a tabletov

Spoločnosť Microsoft bude zadarmo poskytovať svoj ​​operačný systém Windows výrobcom inteligentných telefónov a malých tabletov.

03.04.2014 07:32
debata (2)

Chce tak podľa agentúry Reuters posilniť svoju pozíciu na týchto rýchlo rastúcich trhoch. Microsoft sa snaží rozšíriť malú základňu používateľov mobilnej verzie Windows v nádeji, že priláka viac zákazníkov k ďalším službám Microsoftu, ako sú Skype a Office.

Doteraz museli výrobcovia telefónov a tabletov platiť poplatky za používanie verzií Windows vo svojich prístrojoch. Rovnako postupuje Microsoft s výrobcami počítačov. Tieto náklady potom výrobcovia premietajú do predajnej ceny prístrojov.

Tento model však pred niekoľkými rokmi narušila firma Google, ktorá ponúkla svoj ​​operačný systém pre telefóny a tablety Android zadarmo. Toho sa chytili výrobcovia týchto prístrojov a teraz má Android na trhu s inteligentnými telefónmi podiel viac ako 75 percent. Naopak, telefóny s Windows majú síce dobré recenzie, na trhu inteligentných telefónov však majú podľa údajov výskumnej spoločnosti Gartner podiel iba tri percentá. Tablety potom dokonca len dve percentá.

Ponuka Windows zdarma je vlastne v rozpore s pôvodnou filozofiou Bila Gatesa, podľa ktorej by sa za softvér malo platiť. Táto filozofia viedla k obrovskému finančnému úspechu Microsoftu za uplynulé štyri desaťročia. Podľa analytikov je zmena tejto filozofie realistickou reakciou na obrovský úspech bezplatného Androidu.

„Microsoft sa stretáva s problémami na poli mobilných telefónov a tabletov a potrebuje zmeniť svoju stratégiu, aby sa ručička posunula k rastu, a toto je dobrý a logický prvý krok,“ povedal agentúre Reuters analytik FBR Capital Markets Daniel Ives.

Rozhodnutie Microsoftu prichádza týždeň po tom, čo nový generálny riaditeľ Satya Nadella predstavil novú verziu aplikácií Word, PowerPoint a Excel pre prístroje iPad od Apple.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #smartfón #tablet #Windows