V Kyjeve sa sťažujú, že Slováci im blokujú dodávku plynu

Ukrajina rokuje so Slovenskom, Poľskom a Maďarskom o možnosti dovážať zemný plyn zo Západu. Jej minister energetiky sa sťažuje na neochotu Slovákov.

04.04.2014 14:52 , aktualizované: 16:11
debata (40)

Ukrajina rokuje s európskymi susedmi o možnosti dovážať zemný plyn zo Západu. Povedal to v piatok ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Naliehavosť zabezpečiť cenovo dostupné dodávky sa zvýšila po tom, ako Moskva tento týždeň dvakrát zvýšila cenu plynu pre Kyjev. Cena ruského plynu pre Ukrajinu sa tak za tri dni takmer zdvojnásobila. Jaceňuk toto zvýšenie označil za politicky motivované.

„Máme núdzové rokovania s našimi európskymi partnermi. Jedným spôsobom ako problém vyriešiť je reverzný tok plynu z krajín EÚ,“ povedal ukrajinský premiér novinárom a dodal, že hlavnými kandidátmi sú Slovensko, Maďarsko a Poľsko.

„Na technickej úrovni myšlienka reverzného toku plynu nepredstavuje nijaké problémy a dúfame, že naši európski partneri urobia správne rozhodnutie. Ak bude reverzný tok plynu, potom to bude znamenať, že cena plynu bude o 150 USD nižšia ako cena za ruský plyn,“ povedal premiér.

Ukrajinci vinia Slovákov

Ukrajinský minister energetiky a uhoľného priemyslu Jurij Prodan si však myslí, že Slovensko blokuje projekt reverzného chodu dodávok plynu zo Slovenska na Ukrajinu. „Momentálne máme vážne otázky so Slovenskom. Žiaľbohu, oni prakticky nie sú riešené zo slovenskej strany. Oni nás nechcú pustiť spolu so slovenskými expertmi na územie slovenskej kompresorovej stanice Kapušany, aby sme si mohli pozrieť technickú dokumentáciu a fyzicky prezrieť plynovody,“ povedal podľa ukrajinskej tlačovej agentúry Ukrinform minister Prodan.

Slovenská spoločnosť Eustream s vyjadreniami ukrajinského ministra nesúhlasí. „Nezaznamenali sme žiadny záujem navštíviť slovenské plynárenské objekty, ani kompresorovú stanicu vo Veľkých Kapušanoch. Akékoľvek tvrdenia opačného charakteru sú jasným výmyslom,“ reagoval pre portál vEnergetike.sk hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Moskva zvýšila cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za tisíc kubických metrov. Jaceňuk označil zvýšenie ceny za „neakceptovateľné“ a uviedol, že očakáva zvýšenie nátlaku zo strany Ruska na Kyjev obmedzením dodávok. Dovoz z Ruska pokrýva 50 % ukrajinskej spotreby plynu. Cez Ukrajinu prechádza aj zhruba polovica ruských dodávok plynu na trhy EÚ.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina