Na Kryme to zabalili viaceré banky, zatvoril aj McDonald's

Z Krymu odchádzajú viaceré banky, rakúska Raiffeisen zatvorí všetky pobočky, ukrajinská Privatbank ich už zavrela. Skončil aj fastfood McDonald's.

06.04.2014 09:40
McDonald's, Krym Foto: ,
McDonald's na Kryme zavrel svoje prevádzky.
debata (21)

Dcérska firma rakúskej Raiffeisen Bank International uzavrie do polovice tohto mesiaca zvyšné pobočky na Kryme. Oznámila to agentúre Reuters hovorkyňa banky. Nemenovaní zástupcovia banky to zdôvodnili medzinárodnopo­litickou a právnou neistotou po anexii ukrajinského polostrova Ruskom.

Raiffeisen Bank Aval, v ktorej rakúska materská firma vlastní 96,4 percenta akcií, uzavrie do 15. apríla zvyšných šesť z celkovo 32 pobočiek, ktoré na Kryme mala, uviedla hovorkyňa bez ďalších podrobností.

„Pobočky sa zatvárajú, pretože by museli operovať podľa ruských zákonov, ktoré sú v rozpore s ukrajinskými,“ uviedol jeden z predstaviteľov Avalu v Kyjeve.

Ukrajina a západné krajiny ruskú anexiu Krymu neuznávajú. Firmy, ktoré na polostrove podnikajú, nevedia, ako táto zmena ovplyvní ich situáciu. Zástupcovia Avalu v Kyjeve uviedli, že preto nie je naďalej možné, aby banka pokračovala v aktivitách na polostrove.

Na Kryme po anexii uzavreli pobočky viaceré banky a mnohé firmy tam prešli na hotovostné operácie. Ľudia v Simferopole stoja podľa Reuters každý deň v radoch pred poslednými bankami, ktoré tam ešte fungujú. V piatok svoje reštaurácie na Kryme uzavrel americký reťazec rýchleho občerstvenia McDonald's.

Najväčšie ruské banky sú zatiaľ ohľadom priameho vstupu na Krym opatrné. Sberbank a VTB uviedli, že zatiaľ tam budú mať zastúpenie len prostredníctvom svojich ukrajinských dcérskych spoločností. Ruské banky sa podľa predstaviteľov ruskej centrálnej banky boja možných sankcií Západu.

Dolná komora ruského parlamentu teraz pracuje na návrhu zákona, ktorý by dal centrálnej banke právo uzavrieť na Kryme tie ukrajinské banky, ktoré by odmietli plniť záväzky voči klientom.

„Veľmi dobre vieme, že tieto inštitúcie môžu byť pod tlakom z ukrajinskej strany,“ povedal minulý týždeň viceguvernér ruskej centrálnej banky Michail Suchov.

Najväčšia ukrajinská banka Privatbank uzavrela minulý mesiac všetky svoje krymské pobočky, ktorých bol 339. Podľa údajov ukrajinskej centrálnej banky fungovalo na Kryme pred anexiiou 1022 pobočiek viac ako dvadsiatky ukrajinských bánk.

Jednou z dvoch nezávislých bánk, ktoré na Kryme pôsobia, je Černomorskyj Bank. Minulý mesiac ale ukrajinská centrálna banka zakázala domácim bankovým ústavom vstupovať do transakcií s touto bankou.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #McDonald's #Raiffeisen Bank #Ukrajina #Krym