Windows XP bude bez podpory, ale stále na ňom beží štvrtina firiem

Windows XP aj v čase ukončenia pomoci stále využíva 20 až 25 percent firiem v Európe. V tretine veľkých podnikov beží na XP aspoň desatina systémov. Uviedol to analytik spoločnosti Gartner Michael Silver.

06.04.2014 13:28
debata (1)

Spoločnosť Microsoft ukončí podporu Windows XP v utorok 8. apríla, viac ako 12 rokov od uvedenia na trh.

„Takmer každá organizácia má nejaký systém s Windows XP, ale je tu napríklad aj mnoho nemocníc, ktoré využívajú ešte starší systém Windows 95,“ upozornil Silver.

Podniky podľa Silvera budú musieť riešiť problém, na aký operačný systém prejsť. Prechod na predposledný Windows 7 bude síce rýchlejší, najnovší Windows 8 ale ponúka dlhší životný cyklus.

„Podpora Windows 7 sa skončí v januári 2020 a firmy prechádzajúce od XP by sa za šesť rokov dostali do rovnakej situácie, v akej sú teraz,“ podotkol.

Firmy využívajúce Windows XP aj po 8. apríli sa vystavujú zvýšenému riziku napadnutia systému alebo zneužitia jeho zraniteľnosti. Podľa Gartnera by mali obmedziť používateľské práva na PC s XP, obmedziť množstvo využívaných aplikácií na tejto platforme, znížiť na minimum surfovanie a posielanie e-mailov. Po prechode na novšie verzie môže podnikom robiť ťažkosti nekompatibilita niektorých aplikácií, určených pre XP.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows XP