Bankomaty s Windows XP budú naďalej bezpečné, upokojuje Microsoft

Bankomaty a pokladne môžu naďalej bezpečne fungovať, aj keď beží na Windows XP. Podpora špeciálna verzie XP Embedded pre vstavané zariadenia sa neskončí v utorok 8. apríla ako u bežných XP, ale až v januári 2016. Uviedli to zástupcovia českej pobočky Microsoftu.

07.04.2014 15:18
debata (1)

V Česku je cez 4300 bankomatov, z ktorých zhruba 80 percent využíva XP Emedded. „V mnohých prípadoch dnes banky používajú verziu systému Windows Embedded, ktorá je a bude stále podporovaná. V prípade, že bankomaty využívajú systém Windows XP Embedded SP3, potom k ukončeniu podpory dôjde 12. januára 2016,“ uviedol manažér divízie Windows Client českého Microsoftu Lukáš Křovák.

Banky napriek tomu hromadne prechádzajú na novšie verzie Windows, a to nielen pri PC na pobočkách, ale aj u bankomatov. Tie tak môžu byť krátkodobo mimo prevádzku.

Microsoft v utorok celosvetovo ukončí podporu klasických Windows XP, ktoré sa objavili na trhu približne pred 13 rokmi. Nebude už poskytovať aktualizácie a záplaty na objavené zraniteľnosti, ani technickú podporu. Systém tak bude viac náchylný k napadnutiu hackermi. Rovnaké riziko bude platiť aj pre aplikácie, ktoré XP využívajú. PC s XP budú mať tiež stále častejšie problémy s pripojením periférií, nemusia si napríklad rozumieť s novými multifunkčnými tlačiarňami.

Podľa spoločnosti Gartner beží XP stále v zhruba štvrtine firiem. Celkovo sú Windows XP podľa webu Rankings.cz inštalovaná na 23 percentách českých PC, čo je o 12 percentuálnych bodov menej ako pred rokom. Prvenstvo patrí Windows 7 s podielom 48 percent.

Prieskum realizovaný Ipsos MORI na začiatku marca ukázal, že české malé a stredne veľké podniky patria popri fínskych a nemeckých firmách medzi najlepšie informované o ukončení podpory XP. Viac ako polovica malých a stredných podnikov v ČR už prešla na novšie verzie Windows a ďalšia pätina má prechod naplánovaný v blízkej dobe.

Microsoft varoval, že po ukončení podpory hrozí používateľom XP ohrozenia bezpečnosti internetového bankovníctva. Aj keď je možné, že niektorí výrobcovia bezpečnostného softvéru budú vydávať aktualizácie na svoje produkty určené pre Windows XP aj po skončení podpory, nebudú schopní eliminovať riziká spojené s nezáplatovanými chybami. Tak sa môžu do PC dostať škodlivé programy slúžiace ku krádežiam citlivých údajov. Microsoft uvádza, že nové Windows 8.1 majú šesťkrát vyššiu úroveň zabezpečenia než XP.

Riešením pre používateľov je buď kúpa novšej verzie operačného systému, teda Windows 7 alebo 8, alebo obstaranie celého počítača s novými Windows. Horšie sú na tom podniky, kde sa obnova týka desiatok až stoviek počítačov a najmä aplikácií, ktoré na Windows XP bežia a nemusia byť kompatibilné s novšími verziami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankomat #Windows XP