Štát predá svoj 0,37-% podiel v UniCredit Bank

Štát predá svoj ani nie polpercentný podiel, ktorý má v UniCredit Bank. Ako ďalej vyplýva z návrhu rezortu hospodárstva, ktorý v stredu schválila vláda, do privatizácie vstupuje majetková účasť štátu vo výške takmer 0,37 % na základnom imaní slovenského UniCreditu.

09.04.2014 13:09
debata (1)

Ide o viac ako 140 tis. akcií v menovitej hodnote 6,14 eura za jednu akciu. Banka stanovila ako primerané peňažné protiplnenie za akcie, ktoré je povinná od akcionárov odkúpiť, hodnotu 12,50 eura na akciu. Štát tak spolu môže získať takmer 1,8 mil. eur.

UniCredit Bank predložila Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a podniku Lesy Slovenskej republiky, š. p. ako svojim minoritným akcionárom ponuku na odkúpenie akcií vzhľadom na cezhraničné zlúčenie českého a slovenského UniCreditu. Banka im ešte vlani v lete ponúkla za jednu akciu 12,50 eura. No minoritní akcionári vtedy s tým nesúhlasili a za primerané protiplnenie požadovali cenu v rozmedzí 15 až 20 eur na akciu. Zabezpečilo sa teda znalecké posúdenie. Avšak znalecká organizácia nakoniec ohodnotila ponuku banky ako primeranú.

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a. s., pobočka zahraničnej banky vznikla 1. decembra 2013. Na slovenskom trhu však banka pôsobí od júla 1990, odvtedy prešla viacerými zmenami názvov a rôznou vlastníckou štruktúrou. Pôvodne to bola Slovenská poľnohospodárska banka, neskôr Poľnobanka, či UniBanka. UniCredit Bank vznikla zlúčením UniBanky a HVB Bank Slovakia v roku 2007 a začlenila sa do UniCredit Group. Predstavenstvo skupiny UniCredit schválilo projekt zlúčenia dcérskych spoločností v Českej republike a na Slovensku do jednej cezhraničnej banky 13. novembra 2012.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #UniCredit Bank