Ďalší čierny štvrťrok pre počítače, ich predaj naďalej klesá

Dodávky osobných počítačov na globálny trh v prvom štvrťroku tohto roka klesli a nižšie boli už ôsmy štvrťrok za sebou.

10.04.2014 08:55
debata

Spotrebitelia stále viac dávajú prednosť tabletom a inteligentným telefónom pred osobnými počítačmi. Pokles predaja sa však spomalil vďaka firmám, ktoré sa pred očakávaným koncom podpory operačného systému Windows XP rozhodli nahradiť svoje starnúce počítače novými. Vyplýva to zo správ zverejnených výskumnými organizáciami IDC a Gartner.

Podľa údajov IDC sa predaj počítačov znížil medziročne o 4,4 percenta na 73,4 milióna. IDC pôvodne odhadovala vyšší pokles, a to o 5,3 percenta. Podľa konkurenčnej firmy Gartner dodávky počítačov klesli len o 1,7 percenta na 76,6 milióna. Údaje firiem sa líšia pre odlišnú kalkuláciu predaja.

Podľa firmy Gartner najviac počítačov v prvom štvrťroku dodala čínska firma Lenovo. Jej podiel na globálnom trhu sa zvýšil o dva percentuálne body na 17 percent. Ďalšia priečka patrí firme Hewlett-Packard.

Koniec Windows XP podľa výskumných spoločností podporil hlavne dopyt v USA a Európe, v rozvojových krajinách zostáva predaj naďalej slabý. V USA dodávky počítačov stúpli o dve percentá na 14,1 milióna. Najväčším predajcom na americkom trhu bol Hewlett-Packard, jeho podiel na trhu však zostal na 25 percentách, napísali agentúry AP a Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #smartfón #tablet #Windows XP