Ukrajina od nás plyn tak skoro nedostane

Slovensko je ochotné poslať Ukrajine plyn, ale tak skoro sa to nestane. A to napriek tomu, že Západ na slovenskú vládu tlačí, aby sme Ukrajine po zdražení plynu z Ruska rýchlo pomohli.

10.04.2014 11:45 , aktualizované: 20:00
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico hovoril o možnosti spätného toku plynu na Ukrajinu.
debata (421)

Cezhraničný plynovod predovšetkým nie je technicky pripravený na to, aby sa tok plynu okamžite otočil a vyžiada si to niekoľko mesiacov príprav.

Premiér Robert Fico v štvrtok na výzvy EÚ a USA tiež odpovedal, že otočenie toku plynu nesie viaceré riziká pre Slovensko. Ak by sme tým porušili zmluvu s Gazpromom, mohlo by to mať dosahy na cenu plynu pre nás. Slovensko žiada aj stabilný tranzit plynu cez Ukrajinu a tiež spoločné rokovania aj s Ruskom a EÚ.

„Chránime si vlastné záujmy a preverujeme, či by niektoré riešenie neporušilo kontrakt s Gazpromom. Zároveň chceme, aby sme so všetkými štyrmi stranami prediskutovali podmienky, za ktorých môže byť Slovensko súčasťou prepravy plynu zo západu na Ukrajinu,“ vyhlásil Fico. Tento postoj tlmočil aj v Kyjeve slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Rusko v štvrtok varovalo, že tok ruského plynu cez Ukrajinu na západ sa čoskoro môže prerušiť. O hrozbe energetickej krízy Robertovi Ficovi i ďalším premiérom krajín nakupujúcich ruský plyn v liste napísal ruský prezident Vladimir Putin. Putin v liste informoval o „kritickej situácii“ spôsobenej ukrajinským dlhom za plyn a z možného vplyvu dlhu na dodávky tejto strategickej suroviny do Európy (podrobnejšie v článku Putin pohrozil Kyjevu zastavením dodávok plynu, USA to kritizujú).

Problém podľa Fica spočíva v tom, že Ukrajina nie je schopná zaplatiť za odobratý plyn z Ruska. Teraz je dlh 2,2 miliardy amerických dolárov, pričom Ukrajina prestala plniť svoje zásobníky. To ohrozuje transport plynu do západnej Európy. Ak zásobníky nebudú naplnené na dostatočnú kapacitu, môže sa stať, že z technických dôvodov nebude možné dodávať plyn na územie Slovenska a ďalej. „Takéto doplnenie zásobníkov by si žiadalo ďalších 5,5 miliardy dolárov,“ spresnil slovenský premiér. Ukrajina tieto peniaze nemá.

Fico upozornil, že riziko opakovania sa situácie z januára 2009 je veľmi vysoké. Rusko vtedy úplne zastavilo dodávky zemného plynu cez Ukrajinu a aj Slovensko vtedy prišlo o stovky miliónov eur. Viaceré fabriky sa museli zastaviť, aby zostal plyn na kúrenie v domácnostiach. Slovensko obratom sprevádzkovalo reverzný tok plynu z Česka, ktorý by sme mohli využiť aj teraz. Zároveň by sme mohli čerpať plyn zo zásobníkov na Záhorí, na ktoré má štát väčší vplyv po tom, čo sa vláda rozhodla plne ovládnuť dominantného predajcu plynu spoločnosť SPP.

Fico tiež naznačil, že chce garancie, aby Slovensko dostalo za prípadný transport plynu na Ukrajinu zaplatené. „Dnes je zjavné, že Ukrajina nie je schopná platiť účty,“ uviedol Fico. „Chceme pomôcť Ukrajine, ale musíme mať záruky, že nám niekto všetky náklady aj zaplatí,“ dodal Fico s tým, že predpokladá, že takýmto garantom by bol Brusel.

Podľa odborníka na energetiku a zahraničnú politiku Karla Hirmana by sa nemalo stať, že by štát peniaze za prepravu nezískal. „Slovensko ako štát sa nechystá predávať žiaden plyn, veď ho ani nevlastní. Ak obchodník z Ukrajiny uzavrie zmluvu s iným obchodníkom z Európy a bude zakúpená prepravná kapacita, slovenský Eustream plyn len prepraví. Prečo by sme to neurobili, keď budeme mať z toho výnos podobne ako Maďari či Poliaci,“ zdôvodnil Hirman. Podľa premiéra Fica je najväčšou hrozbou, že situácia na Ukrajine prerastie do vojnového konfliktu. „Slovensko berie situáciu na Ukrajine veľmi vážne,“ uviedol Fico. Bezpečnostná rada je v stave pohotovosti a premiér nevylúčil, že ju zvolá. „SIS a vojenské spravodajstvo pracujú na plné obrátky,“ uviedol Fico a dodal, že o informácie, ktoré Slovensko získava, majú záujem aj spojenci v Európskej únii a NATO. Slovensko zároveň od stredy zvýšilo ostrahu hranice z Ukrajinou.

Vrásky na čele však spôsobujú aj možné ekonomické sankcie Európskej únie proti Rusku. Ak by totiž Rusko k sebe pripojilo podľa vzoru Krymu aj ďalší ukrajinský región, západné krajiny by sa zrejme dohodli na zákaze obchodu s Kremľom. Napríklad pre slovenskú armádu by to mohlo znamenať komplikácie, keďže z Východu k nám prúdi aj množstvo náhradných dielcov pre jednotlivé vojenské zariadenia a dopravné prostriedky.

Priamo na Rusko zatlačila aj Európska únia. Zmrazí totiž stavbu plynovodu South Stream. Na projekte sa totiž podľa novín Daily Telegraph podieľajú aj oligarchovia blízki ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Šéf Európskej komisie José Manuel Barroso sa mal vyjadriť, že plynovod South Stream nie je pre úniu priorita a Európa by sa mohla zamerať na možnosť dodávok z Azerbajdžanu cez Taliansko prostredníctvom plánovaného Transjadranského plynovodu.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

421 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Rusko #plyn #Ukrajina