Prieskum poľského bridlicového plynu vzdal aj francúzsky Total

Francúzska energetická skupina Total sa rozhodla, že neobnoví svoju jedinú licenciu na prieskum ťažby plynu z bridlíc v Poľsku.

15.04.2014 07:43
debata (20)

Total sa tak stal ďalšou zahraničnou firmou, ktorá sa stiahla z prieskumu ťažby bridlicového plynu v Poľsku. Poľsko vkladá do bridlicového plynu veľké nádeje a dúfa, že mu pomôže znížiť závislosť na ruskom plyne.

„Licencia v Chelme v juhovýchodnom Poľsku vypršala. Total sa rozhodol, že ju nepredĺži,“ povedal poľskej agentúre PAP hovorca ministerstva životného prostredia Pawel Mikušek. Firma Total potom vo vyhlásení uviedla , že oblasť vo východnom Poľsku, blízko hraníc s Ukrajinou, ktorú skúma, síce obsahuje plyn, ale jeho ťažba nie je ekonomicky životaschopná. Platnosť licencie sa skončila 31. marca.

Už vlani prieskum ťažby bridlicového plynu vzdali spoločnosti Marathon Oil a Talisman Energy, predvlani Exxon Mobil. Na začiatku tohto roka obmedzila svoje aktivity v krajine tiež talianska firma Eni. Ministerstvo životného prostredia vydalo viac ako 100 licencií na prieskum ťažby bridlicového plynu.

Poľsko chce s pomocou zásob plynu v bridlicových horninách znížiť závislosť na ruskom plyne. Tiež si od toho sľubuje obmedzenie spotreby uhlia, na ktorom je poľská energetika takmer úplne závislá. Zásoby vyťažiteľného bridlicového plynu v Poľsku sa odhadujú až na 768 miliárd metrov kubických. Spotreba plynu v Poľsku sa pohybuje okolo 15 miliárd metrov kubických ročne a väčšinu suroviny krajina dováža z Ruska.

Total však uviedol, že bude zvažovať ďalšie možnosti ohľadom bridlicového plynu v Poľsku. „Poľsko zostáva sľubným trhom pre bridlicový plyn, ale proces prieskumu je tu v plienkach a priemysel potrebuje viac údajov a času k pochopeniu geologického podložia poľských sedimentárnych paniev,“ citovala agentúra Reuters hovorcu Totalu.

Problémom ťažby v Poľsku je charakter podložia. Bridlicové skaly tam sú v oblasti od východného pobrežia Baltského mora cez stredné a východné Poľsko po Bielorusko a Ukrajinu hlboko pod zemou a ukázalo sa, že v Poľsku je oveľa ťažšie je vyťažiť, ako je to napríklad v USA. Podľa odborníkov je preto na ťažbu bridlicového plynu v Poľsku potrebných viac testov, viac času a oveľa viac peňazí.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bridlicový plyn