Hydinári sa obávajú nižšieho cla na dovoz z Ukrajiny

Dočasné zníženie ciel na dovoz z Ukrajiny do EÚ, ktoré prijala únia 11. marca, môže znamenať podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) veľký problém pre Slovensko.

15.04.2014 12:51
debata (1)

„Ukrajina tým získala prístup na trh EÚ, ale zároveň nemusí poskytnúť prístup pre tovary z EÚ na svoj trh, čiže tam nie je reciprocita,“ povedal v utorok na tlačovej besede riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Ako ďalej dodal, zníženie ciel pre poľnohospodárske a potravinárske komodity, vrátane hydinového mäsa, ktoré by malo začať platiť od 23. apríla, je čiastočné, čiže sa poskytnú bezcolné, tarifné kvóty.

„Slovensko v roku 2013 vyprodukovalo 51 488 ton hydinového mäsa, tá kvóta pre Ukrajinu je 36 tisíc ton, čo predstavuje 70 % našej výroby,“ poznamenal Molnár. Hydinári vnímajú ako problém aj spoločné hranice s touto krajinou. Podľa nich, môže na našom území skončiť podstatná časť hydiny, ktorá bude prechádzať cez Slovensko. „Prostredníctvom prebaľovačov a veľkopodnikov skončí na našom trhu s tým, že pôsobením prebaľovača sa môže stať, že zákazník ani nezistí pôvod hydiny, nakoľko do apríla budúceho roku nemajú povinnosť uvádzať pôvod mäsa,“ upozornil riaditeľ ÚHS. Zároveň podotkol, že negatívom je aj vysoký stupeň uzavretosti trhov v krajinách západnej Európy a na druhej strane vysoká úroveň otvorenosti nášho trhu, či nižšie výrobné náklady v Ukrajine.

Riešením podľa ÚHS je najmä aktívna komunikácia so spotrebiteľom. „Upozorniť ho na tie základné veci, na to ako spozná, ktoré mäso je slovenské, ktoré zahraničné,“ vysvetlil Molnár. Dôležitou úlohou bude podľa neho zabezpečiť aj ochranu trhu cez kontrolu kvality tovarov zo strany Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR ako aj ÚHS. Nevyhnutná bude podľa hydinárov aj komunikácia s obchodnými reťazcami, aby sa na trhu ponúkali domáce výrobky.

Produkcia hydiny na Ukrajine podľa ÚHS dynamicky rastie a v produkcii hydinového mäsa dosiahla sebestačnosť. Výroba mäsa a mäsových výrobkov v spomínanej krajine v minulom roku medziročne vzrástla o 9,4 % a výroba vajec vzrástla o 3,1 %. Podľa hydinárov sa Ukrajina snaží o naplnenie všetkých hygienických požiadaviek EÚ, pričom hydinový gigant spoločnosť MHP sa plánuje stať najväčíším spracovateľom hydiny v Európe s kapacitou 400 tis. ton ročne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hydina #hydinári