Putin láka Shell, v Rusku má firma dvere otvorené

Ruský prezident Vladimir Putin sľúbil svoju podporu plánom rozširovania aktivít britsko-holandskej ropnej spoločnosti Royal Dutch Shell na ruskom území.

18.04.2014 19:32
Shell, Rusko, Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa 18. apríla 2014 stretol so šéfom spoločnosti Royal Dutch Shell's Benom van Beurdenom. Shell má v Rusku dvere otvorené.
debata (25)

Putin to uviedol pri piatkovom stretnutí s generálnym riaditeľom firmy Benom van Beurdenom. Ruský minister energetiky Alexander Novak predtým vyhlásil, že sankcie Západu proti Rusku pre anexiu Krymu nemajú na spoluprácu krajiny so západnými ropnými koncernami žiadny vplyv.

Van Beurden počas návštevy v Putinovej rezidencii v Novo-Ogarjove pri Moskve dal najavo, že jeho firma by rada expandovala v Rusku a povedal, že sa už dohodla s ruským plynárenským gigantom Gazprom na rozšírení závodu na skvapalnený zemný plyn.

„Vieme, že je to projekt, ktorý bude potrebovať silnú podporu, ak má uspieť. Jedným z cieľov môjho stretnutia s vami, pán prezident, je tak zabezpečiť podporu pre jeho realizáciu,“ povedal van Beurden podľa agentúry Reuters.

„Tvrdenia o prerušení vzťahov (medzi Ruskom a západnými ropnými koncernami) sú nezmyselné… Vyjadrujú (koncerny) svoje želanie investovať v Rusku,“ povedal minister Novak novinárom na otázku o vplyve sankcií na spoluprácu v energetike.

Rusko v posledných rokoch podpísalo dohody s medzinárodnými energetickými skupinami o rozvoji svojich energetických zdrojov, najmä v Arktickej oblasti. Ruská ropná jednotka Rosnefť uzavrela takéto dohody so spoločnosťami ExxonMobil, Eni a Statoil. Jej najväčším akcionárom po ruskom štáte je britská BP.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Shell