Čína je otrávená, má zamorenú pätinu poľnohospodárskej pôdy

Takmer pätina poľnohospodárskej pôdy v Číne je zamorená jedovatými kovmi. Ukázala to správa čínskej vlády.

19.04.2014 07:58
debata (12)

Najviac pôdu kontaminovali ťažké kovy kadmium, nikel a arzén, píše sa tiež v niekoľkoročnej štúdií. Čínske komunistické úrady ju pôvodne považovali za natoľko citlivú, že ju označili za štátne tajomstvo, napísala agentúra AP. Správa je podľa nej prvá svojho druhu v Číne.

Odborníci prieskum vykonávali od roku 2005 do vlaňajška. Výsledky ukázali, že kontaminovaných je celkovo 16,1 percenta čínskej pôdy a 19,4 percenta obrábateľnej pôdy. Správa poukazuje aj na zdravotné riziká. Tá sa pritom v prípade ťažkých kovov môžu prejaviť až po desiatkach rokov.

„Celkový stav čínskej pôdy nepripúšťa žiadny optimizmus,“ uvádza sa v správe, ktorej súhrn zverejnilo čínske ministerstvo životného prostredia a ministerstvo pôdy a prírodného bohatstva.

Verejnosť v najľudnatejšej krajine sveta stále s väčšou nechuťou reaguje na správy o stave znečistenia životného prostredia.

Čína má za sebou dve desaťročia raketového rastu priemyselnej výroby, čo spolu s nadmerným využívaním poľnohospodárskej chémie a minimálnou ochranou životného prostredia vyvolávalo obavy o bezpečnosť čínskej poľnohospodárskej produkcie a stav tamojšej ornej pôdy, napísala AP. Na skutočnosť, že vláda príliš informácií o stave životného prostredia nezverejňuje, poukazovali aj určité oficiálne médiá.

Pekingský právnik Tung Čeng- ej, ktorého žiadosť o zverejnenie dát o pôde zo začiatku minulého roka úrady odmietli s tým, že ide o štátne tajomstvo, pripísal najnovšie kroky verejnému tlaku. Upozornil tiež, že niektoré vzorky v prieskume sú skoro desať rokov staré. Keby sa uskutočnil dnes, boli by vraj výsledky oveľa horšie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #Čína