Úžerníci dostali stop, vymáhači zelenú

Prezident Ivan Gašparovič podpísal novelu Občianskeho zákonníka, ktorá má síce zabrániť úžerníckym praktikám, ale bola schválená aj s určitou chybou. Súčasťou novely, ktorej hlavné ustanovenia budú platiť od júna, sú totiž aj posilnené právomoci exekútorov, advokátov a notárov pri vymáhaní dlhov. Očakávalo sa, či prezident pre túto spornú oblasť novelu nevráti do parlamentu.

20.04.2014 13:28
debata (55)

V prípade vymáhania dlhu novela umožnila, aby napríklad advokát dlžníka šikanoval. A to napríklad návštevami priamo v práci, doma aj cez sviatky či nočnými telefonátmi. Takéto praktiky sú na Slovensku časté a nedávno ich parlament zakázal novelou z dielne ministerstva hospodárstva.

Novelou Občianskeho zákonníka poslancov za Smer Antona Martvoňa a Otta Brixiho sa však väčšie právomoci pri vymáhaní dlhov vrátili práve súdnym exekútorom, advokátom a notárom. Podľa spotrebiteľských združení sa tak šikanovanie pri vymáhaní dlhov nemusí zastaviť. Poslanec Smeru Anton Martvoň však naznačil, že advokát by väčšie kompetencie zneužiť nemal. „Naším cieľom bolo ľudí ochrániť pred hrubokrkými vymáhačmi pohľadávok,“ povedal. Zmeny pri vymáhaní dlhov podporila v parlamente aj časť opozície.

Dôležitá je novela v oblasti zákazu úžery. Nebankové subjekty od júna stratia možnosť požičiavať ľuďom za úžernícke úroky. Vláda stanoví maximálnu hranicu úrokov aj s poplatkami, pri prekročení ktorej bude úver označený za úžernícky, nezákonný, a teda neplatný. Zmena ušetrí peniaze desaťtisícom ľudí, keďže len vlani nebankovky uzavreli 150-tisíc úverových zmlúv. Úrokový strop by mal byť na úrovni dvojnásobku priemerných konkrétnych bankových úrokov. Najdrahšie sú v súčasnosti spotrebné úvery, kde banky aj s poplatkami požičiavajú priemerne za 15 percent ročne. Maximálne úroky tak nebudú môcť presiahnuť 30 percent. Pri úveroch na kúpu nehnuteľností by mal byť strop nižší, keďže tam je bankový priemer mierne nad päť percent. Dnes pritom nie sú výnimočné úroky v stovkách až tisíckach percent.

Podľa novely budú všetky zmluvy obsahujúce neprijateľné zmluvné podmienky neplatné. Exekvovať bude možné len majetok adekvátny k výške dlhu. Pri pohľadávkach do 2 000 eur sa nebude môcť exekvovať nehnuteľnosť. Zakazuje sa aj exekúcia motorových vozidiel pre ťažko zdravotne postihnutých ľudí.

Pri vymáhaní dlhu nad 500 eur trovy exekúcie nebudú môcť byť vyššie ako pohľadávka. Dôležitý je aj zákaz podvodov pri dražbách. Pri dobrovoľnej dražbe budú môcť nebankovky predať nehnuteľnosť len na základe trhovej ceny. Dražobné podvody budú trestané päťročným zákazom činnosti dražobnej spoločnosti.

Exekútor tiež nebude môcť pri vymáhaní dlhu zablokovať celý účet, ale len dlžnú sumu. Exekúciám sa má aj predchádzať. Od 1. septembra musia byť spotrebitelia do 15 dní informovaní o nezaplatení splátky písomnou formou alebo SMS správou.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #úžera #nebankové spoločnosti