Tusk: Závislosť na ruskej energii robí Európu slabou

Európska únia (EÚ) musí vytvoriť energetickú úniu, aby si zabezpečila dodávky plynu, pretože súčasná závislosť na energiách z Ruska robí Európu slabou. Pre Financial Times to vyhlásil poľský premiér Donald Tusk.

22.04.2014 11:29
debata (17)

Rusko pokrýva približne tretinu potrieb EÚ v oblasti ropy a plynu. V súčasnosti je však napätá situácia medzi Ruskom a Ukrajinou vzhľadom na ruskú vojenskú intervenciu na Ukrajine a ruskú anexiu Krymu. Európski lídri spolu s predstaviteľmi USA pohrozili Rusku sankciami. "Bez ohľadu na to, ako sa vyvinie situácia okolo Ukrajiny, jedno ponaučenie je jasné, priveľká závislosť od ruských energií robí Európu slabou,“ povedal Tusk.

„Navrhujem teda energetickú úniu. To vráti európsku komunitu k jej koreňom,“ vyhlásil Tusk. Táto únia by sa skladala z viacerých prvkov, jedným z nich by bol spoločný orgán, ktorý by nakupoval plyn pre všetkých 28 krajín EÚ. "Dnes je najmenej desať členských štátov EÚ závislých na jedinom dodávateľovi, firme Gazprom, od ktorej berú viac než polovicu plynu, ktorý spotrebujú. Niektoré sú na ruskom štátom kontrolovanom gigantovi závislé úplne,“ doplnil Tusk.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #energie #Donald Tusk