Rokovanie o plyne v Bratislave predsa len bude, ale bez Ruska

Eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger sa vo štvrtok zíde v Bratislave k trojstranným rokovaniam s ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Prodanom a slovenským ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským.

23.04.2014 18:27
debata (57)

Podľa hovorcu Európskej komisie sa strany dohodli na tomto formáte vyjednávania, aby mohli prebrať prípravu memoranda o porozumení týkajúceho sa spätných dodávok zemného plynu zo Slovenska na Ukrajinu.

Komisia prostredníctvom svojho hovorcu odmietla informácie o možnom štvrtkovom rokovaní za účasti ruského ministra energetiky Alexandra Novaka. Oettinger ho vraj už pozval k trojstranným rokovaniam s ukrajinským ministrom, termín ani miesto schôdzky ale ešte nebolo určené. Ruská strana v stredu navrhla, že stretnutie by sa mohlo odohrať 28. apríla v Moskve.

Ukrajina sa snaží posilniť svoju energetickú nezávislosť na susednom Rusku práve spätným tokom plynu zo západnej Európy. Zástupcovia slovenskej a ukrajinskej strany sa ale zatiaľ na spätných dodávkach nedohodli. Slovenské ministerstvo hospodárstva uvádza, že obe strany chcú príslušné memorandum podpísať 28. apríla.

„Komisia je presvedčená, že memorandum o porozumení o spätnom toku bude podpísané medzi slovenskými a ukrajinskými operátormi Eustream a Uktransgas čo najskôr, to bude možné. Bude to prvý krok k posilneniu bezpečnosti dodávok na Ukrajinu,“ podotkol v stredu hovorca komisie.

Slovenský premiér Robert Fico predtým uviedol, že Bratislava požaduje od EÚ záruky, že po prípadnom začatí spätných dodávok plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplatené.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Rusko #plyn #Ukrajina