Ruská Transnefť sa obáva, že Kyjev zhabe jej potrubia do Maďarska

Ruský monopolný prevádzkovateľ ropovodov Transnefť sa obáva, že Ukrajina by mohla získať kontrolu nad potrubiami, ktoré privádzajú ropné produkty do Maďarska. Vyplýva to podľa agentúry Reuters zo štvrtkového oznámenia ruského podniku.

24.04.2014 18:10
debata (17)

V uplynulom roku spomínané potrubné vedenia prepravilo 1,7 milióna ton ropných produktov, teda viac ako 30 000 barelov týchto produktov denne. Na ukrajinský domáci trh pritom za rok prepravilo skoro milión barelov produktov, prevažne nafty. Do Maďarska ním zamierilo 815 000 ton týchto produktov.

Transnefť teraz podľa Reuters tvrdí, že ukrajinské súdy zvažujú požiadavku tamojšej prokuratúry presunúť kontrolu nad týmto potrubím na štát. Vypočutie v tejto veci bude vraj pokračovať v piatok pred regionálnym súdom v meste Rivne na severozápade Ukrajiny.

Ukrajina nie je na rozdiel od dodávok plynu hlavnou tranzitnou krajinou pre vývoz ruskej ropy do Európy. Ruský ropný export sa odohráva predovšetkým po vode.

Nezhody spojené s vlastníctvom ropovodu sa objavili v čase, keď pre ruskú anexiu ukrajinského Krymského polostrova panuje medzi Moskvou a Západom najväčšie napätie od skončenia studenej vojny. Moskva argumentuje tým, že marcové pričlenenie Krymu k Ruskej federácii podporilo viac ako 96 percent hlasujúcich v spornom krymskom referende.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Ukrajina