Šesť DSS vytvorilo vlani úhrnný zisk 6,7 milióna eur

Šesť dôchodkových správcovských spoločností (DSS) vyprodukovalo spolu za rok 2013 zisk v hodnote 6,7 mil. eur, čo bolo o 22 % viac ako v roku 2012.

25.04.2014 10:40
debata (25)

Uvádza sa to v analýze slovenského finančného sektora za minulý rok, ktorú vypracovala Národná banka Slovenska. "Trend neustáleho zlepšovania hospodárskeho výsledku v sektore tak ostal zachovaný,“ uvádza centrálna banka. Lepšie hospodárenie správcov penzijných úspor bolo výsledkom redukcie ich nákladov, keďže ich výnosy z odplát a provízií boli na úrovni roka 2012. Podľa analýzy klesli náklady DSS vynaložené na odplaty a provízie, ako aj prevádzkové náklady.

Vlaňajšok priniesol v starobnom dôchodkovom sporení podľa centrálnej banky po dlhšom čase úbytok počtu sporiteľov zhruba o 20 tisíc, čo však predstavovalo iba 1,3 % z ich celkového počtu na začiatku roka 2013. "Pokles súvisí predovšetkým s dobiehajúcim otvorením systému počas januára 2013, keď dobrovoľné výstupy existujúcich sporiteľov prevýšili pomerne výrazne dobrovoľné vstupy nových sporiteľov,“ konštatuje sa v analýze.

Oveľa významnejšou skutočnosťou ako pokles celkového počtu sporiteľov v sektore bola radikálna zmena v ich rozdelení medzi jednotlivé typy dôchodkových fondov. Od 1. mája 2013 DSS preradili výraznú väčšinu sporiteľov v akciových a zmiešaných dôchodkových fondoch do dovtedy minoritných dlhopisových dôchodkových fondov.

Podľa zákona o starobnom dôchodkovom sporení sa totiž mali sporitelia do konca marca minulého roka vyjadriť, do ktorého dôchodkového fondu, alebo kombinácie dôchodkových fondov, chcú posielať povinné odvody. Ak sporiteľ neodoslal vyplnenú návratku príslušnej DSS, tá ho musela od začiatku mája automaticky preradiť do dlhopisového fondu, keďže ten si ako jediný zachoval povinné garancie. „Zrejme aj vplyvom pasívneho prístupu sporiteľov sa teda od tohto momentu až do konca roka 2013 viac ako 90 % sporiteľov nachádzalo v dlhopisových dôchodkových fondoch,“ uviedla centrálna banka.

Podiel akciových dôchodkových fondov sa podľa analýzy NBS medziročne prepadol zo 62 % na 7 % a zhruba štvrtinové zastúpenie zmiešaných dôchodkových fondov sa zmenšilo iba na 1 %. Počet sporiteľov indexových dôchodkových fondov sa viac ako zdvojnásobil, ale ich váha zostala nízka na úrovni 0,6 %.

Copyright © 2003 SITA

25 debata chyba
Viac na túto tému: #DSS