Nový jadrový blok v Mochovciach by mohli spustiť o rok

Tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) by mohol začať s výrobu elektriny koncom budúcoročného polroka.

25.04.2014 13:48
debata

"V súčasnej dobe Slovenské elektrárne deklarujú, že budú elektráreň spúšťať koncom prvého polroka budúceho roka, alebo v treťom štvrťroku budúceho roka,“ povedala predsedníčka Úradu jadrového dozoru SR Marta Žiaková. Tá vyjadrila spokojnosť s prácami na dostavbe mochoveckých blokov, hlavne čo sa týka implementácie bezpečnostných prvkov na nových jadrových blokoch.

Slovenské elektrárne, ktoré v súčasnosti dostavujú Mochovce, sa ku konkrétnym termínom zatiaľ nechceli vyjadrovať. Všetky termíny by mali byť známe koncom leta, kedy by mala byť zverejnená analýza, na vypracovaní ktorej sa dohodli akcionári elektrární. „Akcionári spoločnosti sa dohodli na ďalšej analýze celkového dopadu záverečných opatrení, ktoré vyplynuli zo záťažových testov a ovplyvňujú harmonogram a rozpočet projektu. Analýza by mala byť predložená akcionárom v lete tohto roka,“ uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová po aprílovom mimoriadnom valnom zhromaždení.

Výstavba dvoch jadrových blokov si vyžiada 3,8 miliardy eur. Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce by sa mala ukončiť na konci tohto roka, štvrtého bloku potom v roku 2015. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať približne tisíc megawattov.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

debata chyba