Lidl chce dobyť americký trh, odložil to na rok 2018

Nemecká maloobchodná spoločnosti Lidl odložila plán vstupu na americký trh až na rok 2018. Pôvodne firma chcela otvoriť prvých 100 obchodov v USA už v budúcom roku.

28.04.2014 18:34
debata

Dôvodom odloženia plánov by podľa agentúry Reuters mohol byť prekvapivý odchod dvoch najvyšších výkonných predstaviteľov firmy z minulého mesiaca. Materskou firmou Lidlu je nemecká skupina Schwarz, ktorá vlastní aj reťazec obchodov Kaufland.

Generálny riaditeľ skupiny Schwarz Klaus Gehrig nemeckým regionálnym novinám Heilbronner Stimme povedal, že prípravy na vstup do USA postupujú rýchlo, ale prvé obchody sú tam naplánované až na rok 2018. Jeho komentár v pondelok potvrdila hovorkyňa Lidlu.

Lidl rýchlo expandoval v Európe a v regióne je najväčším prevádzkovateľom diskontných obchodov. Teraz má v 26 krajinách asi 9000 obchodov. Lidl takisto plánuje expanziu v Srbsku a Litve. Termín vstupu na tieto trhy ale firma zatiaľ nestanovila.

O dôvode odkladu vstupu na trh v USA sa Lidl odmietol vyjadriť. Nemecké médiá a analytici však špekulujú, že by odklad vstup mohol súvisieť s odchodom dvoch vysokých predstaviteľov firmy. Lidl v marci oznámil, že odvolal dlhoročného predsedu predstavenstva Karla-Heinza Hollanda a šéfa nákupu a marketingu Dawid Jaschoka. Dôvodom boli údajne neprekonateľné rozdiely v názore na budúcu stratégiu.

Britský maloobchodný reťazec Tesco sa vlani z amerického trhu stiahol a svoje stratové obchody tam predal. Naopak, nemecká spoločnosť Aldi, ktorá je dlhoročným rivalom Lidlu, vstúpila na americký trh v roku 1976 a teraz tam prevádzkuje takmer 1300 obchodov. Nedávno oznámila, že chce v najbližších piatich rokoch otvoriť v USA približne 650 obchodov.

Vlastníkom Lidlu je tretí najbohatší človek v Nemecku Dieter Schwarz, ktorý je synom zakladateľa firmy Jozefa Schwarza. Svoj prvý obchod firma otvorila v roku 1973. Vo fiškálnom roku 2013/2014 tržby skupiny Schwarz Group stúpli o viac ako deväť percent na 74 miliárd eur. Schwarz je tak treťou najväčšou maloobchodnou firmou v Európe za skupinami Carrefour a Tesco.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #USA #Lidl